Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsdamerna laddar för något extra

Brynäs leder riksserien i överlägsen stil.

En av förklaringarna heter Sara Grahn, som själv hyllar klubbens organisation.

– Jag är otroligt tacksam över träningen jag får med Pecka Alcén och J18- och J20-laget, säger den 23-åriga målvakten.

Annons

Sara Grahn är inne på sin andra säsong med Brynäs – och hon stortrivs.

Det visar sig om inte annat på isen, där hon radar upp imponerande insatser. I torsdags spikade Grahn igen när Brynäs vann seriefinalen mot Segeltorp med 2–0.

Och i damkronorna är hon förstavalet bakom Kim Martin, som numera spelar i ryska ligalaget Tornado.

– Hon har varit skadad en längre tid nu. Jag gillar konkurrensen, och jag vet att jag måste spela bra i Brynäs för att ens få vara med i landslaget. Modos målvakt Valentina Lizana har varit med en del på slutet, och hon är en väldigt bra målvakt som utvecklas hela tiden.

Sara Grahn tackar träningen i Brynäs för framgångarna på isen.

– Förutsättningarna i Brynäs är väldigt bra. Jag tränar extra med Pecka Alcén (Brynäs målvaktstränare) och så får jag värdefull träning med J18- och J20-laget, under ”Lillis” (Lars Lövblom) och Mats Bäcklins ledning. De tillåter mig att träna på en nivå som jag utvecklas väldigt mycket av. Pecka hjälper mig otroligt mycket med små detaljer, både på och utanför isen.

I den senaste landslagsturneringen Meco Cup, som damkronorna vann, vaktade Grahn kassen i tre av de fem matcherna – och hon släppte totalt bara tre puckar bakom sig.

Den 7–14 april hoppas hon få spela sin femte VM-turnering.

– Man vet aldrig, det är en lång väg dit. Jag kan bryta benet i morgon, det är det ingen som vet.

– Men jag siktar självklart på att få spela VM.

Hennes första VM, i Kanada 2007, slutade med ett brons. Där fick Sara Grahn känna på hetluften ordentligt.

– Jag spelade två matcher och lite till. Kim Martin skadade knäet i bronsmatchen, vilket gjorde att jag fick stå under de sista åtta minuterna. Jag lyckades hålla tätt och vi vann med 1–0. Man har ju spelat väldigt många matcher, men den här kommer jag verkligen ihåg lite extra, säger Sara, som tre år senare fick spela sitt första OS.

– Det var en riktigt häftig upplevelse. Just nu har jag tre stora mål i tankarna, det är att få spela VM i april, OS 2014 och att vinna SM-guld med Brynäs.

I fjol slutade det med ett silver efter förlust mot Segeltorp i finalen – 2012 ska bli revanschens år.

– Just nu känns det riktigt bra. Vi har i stort sett samma lag som förra året, och de unga spelarna har fått mer rutin. Alla spelare vet exakt vad dom ska göra. Det känns också riktigt skönt att vi har börjat hitta rätt vinnarrecept mot Segeltorp, säger Grahn om sitt Brynäs som leder riksserien med 13 poäng inför eftermiddagens möte med Linköping – laget som Grahn representerade innan hon kom till Brynäs.

Tack vare arrangemanget Damhockeykväll, som klubbens tidigare stjärnspelare Joa Elfsberg ligger bakom, väntas det komma mer publik än vanligt till Läkerol Arena för att se Brynäs spela match i riksserien. Initiativet uppskattas av Sara Grahn.

– Vi är vana vid att det i stort sett är tomma läktare när vi spelar, alla i laget brinner så pass mycket för hockeyn. Men visst skulle det vara kul att spela inför mycket folk.

– Förhoppningsvis är det här ett steg mot att fler kommer och tittar. Det går inte att rivstarta, utan det handlar om att arbeta successivt och ta en bit i taget.

Mer läsning

Annons