Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsjunioren berättar om sitt NHL-kontrakt

För nästan exakt ett år sedan hade Johan Larsson tankar på att lämna Brynäs. Han ville spela seniorhockey.

Annons

Flera klubbar hörde av sig – men forwardstalangen valde att stanna.
Knappast ett felbeslut nu när ett treårigt NHL-kontrakt har fått Larssons signatur.
– Man kan ju inte säga att jag ångrar mig, säger nyblivne Minnesotaspelaren.


Efter att ha slagit i genom med dunder och brak i J18-VM för nästan ett år sedan började Johan Larsson att grubbla. Under turneringen i Vitryssland gjorde han 14 poäng på fem matcher och slutade tvåa i VM:s poängliga. Och efter två säsonger i Brynäs J20 dök tankarna upp – var han beredd att spela ytterligare en säsong i juniorserien?

Larsson kände sig redo att lämna sina jämnåriga lagkamrater.

– Jag var sugen på A-lagshockey. Brynäs hade inget konkret att komma med just då och många klubbar hörde av sig. När man är så ung så blir det givetvis smickrande och intressant.

Visby/Roma var en av klubbarna. Gotlandslaget ville locka hem talangen till ön och placera honom i samma kedja som den äldre brorsan Arvid.

– Men jag valde ändå att stanna i Brynäs när jag fick ett sommarkontrakt med A-laget. Nu ångrar jag mig knappast. Det var tur att jag valde att stanna, säger Larsson.

Som alltså kunde ha hamnat i division 1, fick sitt genombrott i elitserien, gjorde landslagsdebut.

Och i dagarna skrev på ett NHL-kontrakt – alltsammans under ett och samma år.

• En ganska osannolik utveckling, trots allt. När började du själv inse att NHL var realistiskt?

– Det har varit målsättningen under hela karriären. Men jag började framför allt tänka på det efter de senaste säsongerna i Brynäs och efter att jag blev draftad. Det här är jättestort för mig och varit min stora dröm.

• Du spelar ändå nästa säsong i Brynäs eftersom du lånas ut från Minnesota – hur är kontraktet i övrigt utformat, ekonomiskt fördelaktigt?

– Jag behöver ett år till i elitserien för att utvecklas ytterligare i en bra miljö. Och ja, det är ett bra kontrakt. Det måste jag säga. Utan att gå in detaljer är det inte det bästa rookiekontraktet, men ett bättre kontrakt än vad jag hade i Brynäs.

– Vi pratade fram och tillbaka och till slut kom vi fram till ett kontrakt jag var nöjd med. En bra lösning och det var ingen tvekan, utan bara att tacka ja direkt.

• Vad vet du om Minnesota?

– Det är en hockeytokig stad med en kunnig publik och oftast välfyllda läktare. Jag har varit där en gång och klubben har en proffsig organisation.

• Har du någon koll på lagets stjärnor?

– Alldeles för dålig. Jag känner till Koivu (Mikko, nybliven världsmästare) och Havlat (Martin). Men sedan har jag ganska dålig koll på deras spelare.

• Att många har tagit sig över till NHL via spel i Brynäs är ingen hemlighet. Vad beror det på?

– Det är en bra utbildning att spela i Brynäs. Jag kan bara tala för mig själv och jag har haft duktiga tränare i klubben som har gjort mig en stor tjänst.

• Nyligen fick du göra din A-landslagsdebut, är du bofast där nästa säsong?

– Det är inget jag tänker på. Och absolut ingen målsättning. Jag har egentligen ingen personlig målsättning alls med nästa säsong. Jag fokuserar bara på Brynäs och hoppas höja min egen nivå.

Mer läsning

Annons