Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäsprofil mitt i kaoset i Vancouver

Vancouver förlorade den avgörande Stanley Cup-finalen mot Boston – då utbröt våldsamma kravaller.

Mitt i tumultet befann sig Vancouvers Europascout och förre Brynässpelaren Inge Hammarström.

– Det är förfärligt. Det får bara inte inträffa, säger han.

Annons

Efter en jämn och oviss inledning på den sjunde och avgörande Stanley Cup-finalen, var det i slutändan aldrig något snack om saken.

Boston Bruins vann med 4–0 borta mot Vancouver Canucks och besvikelsen var minst sagt stor i Rogers Arena.

Och utanför arenan förvandlades delar av centrala Vancouver till rena slagfältet. Bilar brändes, skyltfönster krossades och slagsmål utbröt.

Inge Hammarström hamnade mitt i kaoset.

– Jag lämnade arenan med hela scoutingorganisationen och en del andra från laget, och då såg jag hur folk hoppade på bilar och hade sönder skyltfönster med slagträn. Jag var nog bara 50 meter ifrån och vi tvingades ta en sidogata för att inte komma för nära, berättar Hammarström.

– Idioterna har förstört varuhus och bränt en massa bilar. Den här sjunde och avgörande Stanley Cup-matchen har exponerats så kraftigt, och så inträffar sånt här. Det är en katastrof.

Polisen sköt gummikulor och ljusgranater för att stoppa huliganerna. Minst 57 människor skadades i kravallerna, varav en svårt, uppger TT.

Inge Hammarström poängterar:

– Det är inga hockeyfans som gör så här. Enligt polisen är det kriminella element som dykt upp på gatorna för att förstöra. De flesta har varit påverkade av sprit eller droger. De finns även på film, så de kan vänta sig kännbara straff.

• Är du förvånad över det inträffade?

– Ja, det måste jag säga. Det hade jag varit även om det hade inträffat i USA. Det är väldigt ovanligt att sånt här inträffar i Vancouver. Hela staden är ledsen för det som inträffat.

– Men nu (i går förmiddag kanadensisk tid) ser staden fin ut igen. Runt 1 000 frivilliga har hjälpt till att städa upp efter idioterna. Det är ett imponerande arbete som gjorts.

• Till matchen – varför lyckades ni inte ge Boston en rejäl match när det gällde som mest?

– Skador på viktiga spelare, däribland backen Aaron Rome, hade en avgörande betydelse. Men framför allt orkade vi helt enkelt inte. Första halvan av matchen var det hugget som stucket, men sedan fanns det inte tillräckligt med energi i laget. Bensinen tog slut.

Hammarström åkte till Vancouver lagom till den avgörande finalmatchen, och blir nu kvar i Nordamerika i drygt en vecka.

– Jag åker tillbaka till Gävle efter NHL-draften, som är i Minnesota 24–25 juni.

Mer läsning

Annons