Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynästrio på topp fixade tre sköna poäng

En fantastisk målvakt plussat med Jakob Silfverberg och tremålskytten Calle Järnkrok. Tre sexor Brynäs som till slut blev för starka för Luleå Hockey att svälja.

– Vi är bra på att hitta vinnarvägar, menade Järnkrok efter 3–1-segern.

Annons

Luleå öppnade seriefinalen i ett ursinnigt tempo och Brynäs hade det svårt att hitta ut ur egen zon under den första delen av den första perioden.

Luleå trummade på men Niklas Svedberg i Brynäs kasse visade direkt att det skulle krävas en hel del för att han skulle släppa någon puck förbi sig den här kvällen.

Luleå hade 17–2 i skott men 0–0 lyste på tavlan när Calle Järnkrok fick chansen rakt framifrån i slottet efter upplägg av radarkompisen Jakob Silfverberg.

Direktskottet smet in bakom Luleå målvakt David Rautio och Brynäs var i ledningen – efter lagets första egentliga skott på mål…

– Vi var illa ute i början men vi visste att de gällde att stå emot. När sedan Niklas var fantastisk i kassen så hittade vi in i matchen allt eftersom, menade Järnkrok.

Han kom att spela en helt avgörande roll i matchen – tillsammans med Svedberg och Silfverberg.

Mål-Svedberg fortsatte nämligen att spela som om han var i trans och Luleåspelarna skakade mer än en gång uppgivet på huvudena efter någon ny omöjligt parad.

– Det var mycket att göra. Det kom en del skott.

Så sammanfattade Brynäsmålvakten sin stora kväll.

Jo, han erkände också ett det nog var hans bästa match för säsongen.

Trots att chansen till första nollan försvann efter 4.58 i den tredje perioden då Chris Abbott styrde in 1–2-reduceringen.

Det betydde nu inte så mycket eftersom Svedbergs fortsatta storspel höll nere Luleås målskörd till just detta enda mål.

Chanserna fanns – men Svedberg var, helt enkelt, för bra för Luleå ineffektiva forwards.

Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg hade, som sagt, också en glimrande afton i Coop arena. Järnkroks 2–0 kom i power-play sedan Johan Harju visats ut sedan han rammat Svedberg.

Luleåprotesterna var monumentala men domarteamet var obevekligt – Harju hade kunnat undvika kollisionen.

Järnkrok direktskott satt perfekt i krysset bakom en chanslös Rautio och förspelet var hur elegant som helst sedan Silfverberg och Mads Hansen klapp-klapp-spelat – snabbt, elegant och effektivt.

Matchens lir – tveklöst.

– Vi har spelat så mycket tillsammans så vi hittar varandra så bra, konstaterade Järnkrok, som med sitt 3–1-mål i tom kasse gjorde sitt unga hockeylivs första hat-trick. I en seriefinal dessutom.

– Känns riktigt, riktigt bra. Vi har stort självförtroende i laget just nu och kan vinna trots att vi inte gör vår allra bästa match.

Luleåtränaren Jonas Rönnqvist tog förlusten med självklar besvikelse. Man han gav också en ärlig sammanfattning.

– Vi gör säsongens bästa match. Vi kan inte göra mer i spelet, mer mål visserligen, men inte mer i spelet.

Det säger det mesta, eller allt, om Brynäs prestation. Styrkan i de tre betygsexorna var, helt enkelt, för stark den här kvällen.

– Du! Skriv att vi har unga killar som inte begriper att det kan bli skärrat efter deras 1–2-mål, påpekade Daniel Widing – med glimten i hela ögat.

En avslutning så god som någon.

Mer läsning

Annons