Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsscouten: "Detroit har stora planer för Järnkrok"

Detroit Red Wings har stora planer för Calle Järnkrok.

Men alla Brynäsfans kan andas ut. Den 19-åriga supertalangen kommer att stanna kvar trots att NHL-bjässen redan nu erbjudit ett rookiekontrakt.

– Vi tror supermycket på Calle men han behöver ett eller två år till med Brynäs i elitserien, säger Håkan Andersson som är Detroits chefsscout i Europa.

Annons

Vi har sett exempel på hur NHL-lagen skriver kontrakt med unga talanger och sedan lånar ut dem till sina elitserielag.

Så gjorde Vancouver med Anton Rödin förra säsongen och så gjorde Minnesota med Johan Larsson så sent som förra veckan.

Men en liknande uppgörelse blir det inte med Järnkrok. Han skrev så sent som i förra veckan på en förlängning av sitt kontrakt med Brynäs som numera sträcker sig till sista april 2013.

– Det finns inga andra planer än att låta Calle träna upp sin fysik i lugn och ro i hemmamiljö med Brynäs. Där kommer han att få en stor roll och spela mycket. När Calle kommer över är han redo för NHL direkt och vi behöver inte matcha in honom i ett farmarlag där vi dessutom nu har tillräckligt med spelare. Så bra är han, säger Andersson.

Detroit, som är ett topplag år efter år i NHL, brukar arbeta på det viset och har ingen brådska att få över sina draftval. Calle var klubbens andraval förra sommaren där Håkan Anderssons ord väger mycket tungt. Inte undra på efter andra succévärvningar som Johan Franzén, Niklas Kronwall och framför allt Henrik Zetterberg.

Håkan är helt övertygad om att Järnkrok kommer in på den listan också så småningom. Men när låter han vara osagt.

– Jag visste inte ens att vi hade gett honom ett erbjudande nu. Det kan finnas fördelar att skriva ett kontrakt och sedan låna ut spelaren under en säsong som till exempel Chicago gjorde med Marcus Krüger. När Djurgården hade spelat klart så kunde Chicago låta honom spela några NHL-matcher i slutskedet av serien. Men det är ingenting som vi har planerat för Calle redan till nästa säsong.

Att Detroit över huvud taget har gett Brynästalangen ett rookiekontrakt här och nu är av helt andra orsaker.

Vi låter Calles agent Christian Sjögren förklara.

– Det måste dom göra för att behålla rättigheterna. Detroit kommer med ett minimumkontrakt för en rookie och det är inget seriöst bud. Det är så här det fungerar.

Sjögren fick kontraktet för några dagar sedan men det är bara en formsak att tacka nej.

– Det här är absolut ingenting som vi tänker skriva på och det både vet och räknar Detroit med. Det är alldeles för dåliga pengar för en sån som Calle. Han kommer att spela kvar i Brynäs kommande säsong och är deras spelare.

Om Calles utveckling går enligt planerna kommer förmodligen ett helt annat anbud om ett år som då kommer att landa på en nivå som liknar Anton Rödin och Johan Larsson – eller rent av ännu bättre.

De båda fick ett betydligt vassare rookiekontrakt av sina klubbar och en stor sign on-bonus redan nu. Men i de klubbarna är också situationen annorlunda än i Detroit.

– Vi sitter lugnt och stilla och avvaktar vad som händer. Nu händer det inte så mycket mer när de gjort det man är tvungen till för att behålla rättigheterna till Calle. Det kommer säkert ett annat kontrakt på pappret efter nästa säsong, säger Sjögren.

Calle Järnkrok som var en bärande spelare i Brynäs förra säsongen, men oturligt tacklades bort från kvartsfinalserien mot Färjestad, kommer att få en ännu större roll till hösten och vintern.

Själv har han hört talas om kontraktet som Detroit har lämnat men är inte så insatt och låter sin agent sköta detaljerna.

– Jag har själv inga andra tankar än att stanna kvar i Brynäs och elitserien ett år till. Det behöver jag, säger Calle.

Mer läsning

Annons