Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Czarnecki om tunga starten

För första gången sedan flytten från Gävle är Niklas Czarnecki tillbaka i stan som han bodde och verkade i under tre och ett halvt år.

Sporten träffade Färjestads tränare på Centralhotellet där laget checkade in i går kväll och det blev ett samtal om tiden i Brynäs, känslan att vara tillbaka, den tuffa starten i Karlstad och skillnaden mellan lagen.

Annons

– Även om jag har vänt blad och gått vidare i tränarlivet så är det känslomässigt speciellt att komma hit igen för första gången, säger han med ett trött leende.

Hans Färjestad är ute på en turné och kom direkt till Gävle från Stockholm där det blev förlust mot Djurgården med 5–1 i onsdags. Efter en träning på Johanneshov i går blev det bussresa och incheckning på CH för de regerande svenska mästarna. Ett aningen stukat mästarlag som just nu ligger nia i tabellen och är utanför slutspelet.

Skillnad jämfört med laget som han lämnade i våras. Brynäs har fem raka segrar, ligger trea och spelar kanske seriens bästa hockey just nu. Samtidigt som Niklas kämpar tillsammans med sina ledarkollegor för att hitta lösningar i Färjestad har han koll på sitt gamla lag.

Är du överraskad över Brynäs framfart den här hösten?

– Jag vet ju vilken kapacitet hela laget har. Nu kom ju Mattias Ekholm tillbaka också vilket självklart gör laget ännu bättre. Överraskad vet jag inte. Men det är klart att det är imponerande att ta såna segrar som HV borta och nu senast Skellefteå. Jag har ju sett spelare som Jakob Silfverberg och Calle Järnkrok komma fram. För att inte prata om Johan Larsson. En fantastiskt begåvad hockeyspelare som har allt. Där är jag inte det minsta överraskad.

Hur stoppar ni Brynäs i kväll då?

– Deras powerplay har ju varit seriens bästa så det gäller att vi håller oss på banan. Brynäs har enormt bra spelare på varje position i den spelformen. Annars måste vi spela bättre än mot Djurgården för att ha någon chans.

Förutom mötet med Brynäs i Karlstad – har du sett laget i några andra matcher?

– Bortamatchen mot Växjö såg jag och sedan har det blivit lite på tv och video. Nu på bussen upp hit såg jag delar av matchen mot Skellefteå så vi har lite koll på vad som väntar oss. Klart jag ser resultaten och namnen bakom betyder ju lite mer för mig än övriga elitserielag. Det är ju människor jag känner och har jobbat med.

Då är det speciellt att vara tillbaka?

– Så här den allra första gången är det ju det. Jag har inte varit här sedan slutet av sommaren då vi sålde huset i Valbo. När vi kommer upp till arenan blir det säkert en hel del känslor som kommer. Man känner ju alla från vaktmästare till spelare och ledare. Jag hade ändå tre väldigt bra år med Brynäs och är stolt över det.

Ungefär här i samtalet kommer Brynäs ansvariga fystränare Claes Rahm förbi och det blir ett hjärtligt möte när han stannar till i fem minuter. Allt om hur fysträningen bedrivs till mentaliteten hos människorna i Värmland och hur det är att bo i Karlstad som Rahm också har gjort.

– Det är det här jag menar att det är speciellt. Jag känner så många som man har en slags relation till här, säger Niklas när Claes har vandrat iväg med ett vi syns i morgon.

Ingen här som du har haft någon fortsatt kontakt med?

– Nej, det blir ju så när man går vidare. Alla har fullt upp med sitt.

Men du ångrar inte flytten?

– Nej, absolut inte. Allting har sin tid. Jag har gått vidare och trivs väldigt bra i Färjestad och Karlstad. Hela familjen har kommit tillrätta och vi köpte ett hus i Hammarö någon mil utanför stan. Det påminner mycket om hur vi hade det här i Valbo.

Hur är det egentligen att vara tränare i Färjestad som det ska vara så svårt att komma in i som utomstående?

– Det är bra tycker jag. Jag känner inte igen den bilden och jag har inte känt någonting annat än ett stort stöd från första början av såna som Håkan Loob och Thomas Rundqvist. Nu är Jörgen Jönsson med oss också och det är väl egentligen ingen skillnad jämfört med Janne Larsson i båset här i Brynäs.

Men det har varit en tuff höst.

– Det är klart att vi fick en riktigt jobbig start och det var pressande. Något annat går inte att säga. Vi spelade ju en massa oavgjorda matcher som vi förlorade efter straffar och första tio matcherna var inte bra. De andra tio var betydligt bättre men vi lider fortfarande av den dåliga starten. Några förluster och vi är där vi är just nu. Men det är bara att jobba på.

Hur pressad var du?

– Klart det var jobbigt ett tag för allihopa. Både för killarna i laget och oss runt omkring. Det var en helt ny situation för både mig och Färjestad. Men vi har hela tiden fått ett bra stöd av fansen. Färjestad är ju verkligen hela Värmlands lag och angelägenhet.

Är det någon skillnad att träna Färjestad då jämfört med Brynäs?

– Nej, egentligen inte. Jag såg både AIK:s och Djurgårdens träningar nu i Stockholm och på isen skiljer det sig inte mycket från de vi har i Färjestad eller de i Brynäs. Det finns ju en enorm hockeytradition i båda dom här föreningarna och skillnaden är väl i så fall att Färjestads stora framgångar ligger närmare i tiden än Brynäs. Men just nu är Brynäs före oss i tabellen. Jag hoppas det blir en rolig återkomst i Läkerol Arena och att vi kan vinna. Vi behöver det nu.

”När vi kommer upp till arenan blir det säkert en hel del känslor som kommer. Man känner ju alla från vaktmästare till spelare och ledare. Jag hade ändå tre väldigt bra år med Brynäs och är stolt över det.”

Mer läsning

Annons