Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dackell har bästa starten

Brynäs har fått bästa starten sedan 2008/2009. Mer imponerande ändå: Man får gå tillbaka ända till 1994 för att hitta en bättre säsongsinledning av Andreas Dackell än den han nu har svarat för.

Annons

38-åringen valde att köra en säsong till – minst – vilket fansen tackar för nu.

Med målet och passningspoängen i 4–3-segern mot AIK har Brynäsanfallaren hittills svarat för sju poäng, fyra mål och tre assist, och har i kväll chansen att gå upp i poängligaledning.

Den som av någon anledning trodde att veteranen skulle börja tackla av i takt med stigande ålder kan därmed ruska av sig de tankarna. För faktum är att Dackell bara inlett bättre poängmässigt vid ett tillfälle i sin snart 13 säsonger långa elitseriekarriär för Brynäs. Och det är så långt tillbaka som säsongen 1994/1995 när han stod på tio poäng efter sex spelade matcher.

– Det var ett tag sedan, säger Dackell när han får höra statistiken.

– Nä, men det är alltid skönt att göra poäng och mål. Men det har mycket att göra med de jag spelar med som har gett mig fina lägen.

Han riktar särskilt beröm till unge Johan Larsson som gav honom friläget till 4–1 mot AIK.

– Och lika var det i matchen innan, då gav han mig öppet mål.

• Är du bättre än någonsin till och med?

– Jag får alltid den frågan så fort jag gör några bra matcher. Men, nä... det bara rullar på. Och det är mycket lagets förtjänst. Det är ett härligt gäng som har ett bra ”go” – och det smittar av sig på alla. Det är riktigt roligt med hockey just nu.

• Hemligheten, då – vad är det som gör att du kan vara så bra fortfarande?

– Framför allt att vi har så roligt, och de yngre spelarna som verkligen vill framåt och vill vinna alla matcher. Det hjälper en annan, det inspirerar otroligt mycket när man ser de här grabbarna.

I kväll väntar Växjö på bortaplan – ett lag Brynäs av naturliga skäl aldrig mött i elitserien förut.

Baserat på tidigare bortamatcher i höst har Gävlelaget alla chanser att förlänga sin tre matcher långa vinstsvit ytterligare. Brynäs verkar nämligen köra med samma offensiva stil oavsett om det är hemmaplan eller bortaplan som gäller och har tagit sju av nio möjliga poäng i bortaspelet.

– Vi har sagt att vi ska spela på vårt sätt i alla matcher och har ingen annan strategi när vi spelar borta. Vi ska hålla oss till det vi kommit överens om, säger tränaren Tommy Jonsson.

• Har det varit annorlunda tidigare i Brynäs?

– Nej, det vill jag inte påstå. Kanske i någon enstaka match, men det har inte varit någon uttalad strategi i sådana fall. Sedan kan det bero på vilken period man varit i formmässigt, att man kanske lägger kraft på vissa saker.

Brynäs kör med samma lag som senast, med undantag för förändringar i fjärdekedjan på grund av att Mads Hansen är sjuk. Målvaktsvalet håller Tommy Jonsson på i vanlig ordning.

Fotnot: Säsongen 2008/2009, Niklas Czarneckis första, hade Brynäs 14 poäng efter sex matcher jämfört med de 13 laget har nu.

Mer läsning

Annons