Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dackells rutin kan bli guld värd för Brynäs

Andreas Dackell är inte bara en mysfarbror med ett flera veckor långt och oansat slutspelsskägg när han nu står i Brynäsbåset under matcherna.
Han fyller en mycket viktig funktion – med sin rutin och erfarenhet sprider han lugn och trygghet runt omkring sig i en situation som är helt ny för alla spelare.
– Jag vann ju ett guld redan 1993 och har varit i den här situationen förr, sa Dackell efter måndagens frivilliga träning.

Annons

Nu ska matchbollen mot Skellefteå slås in och SM-guldet ska till Gävle igen. Men att vinna den där fjärde och sista matchen är inte alltid så lätt.

Brynäs gjorde det i kvartsfinalen mot Frölunda och hade sedan samma situation mot Färjestad i semifinalen. Men nu är det ju ett SM-guld som står och väntar där bakom hörnet och i söndags räddade Skellefteå den första matchbollen.

Bara tanken kan göra att den bästa av spelare blir rädd, orolig och tappar fokus. Nu känner Dackell att han kan göra en hel del nytta och kanske rent av komma med en hel del bra tips – men han är inte ett dugg orolig att fokuset försvinner och rädslan tar över.

– Inte med det här gänget. Vi satte upp målbilden med SM-guld så tidigt att det har följt med hela vägen och snarare stärkt och gett hela gruppen en väldig trygghet, säger Dackell.

Mycket är annars annorlunda jämfört med den vardag som är när elitserien kör med sina tre omgångar i veckan.

Hela det samlade mediauppbådet hade till exempel lagt beslag på Jakob Silfverberg som omringad av reportrar tålmodigt svarade på alla frågor om söndagsmatchen samtidigt som Dackell tog sig tid med oss bara tre-fyra meter bort.

– Där är ett exempel. Det finns ingen chans att Jacke skulle sväva iväg. Han fixar det här hur bra som helst, sa Dackell och nickade lätt.

Han är med i båset som en tredje tränarresurs under matcherna, han är på isen på träningarna och han pratar, skrattar och sprider harmoni omkring sig. Någon att luta sig emot helt enkelt.

När hans knäskada definitivt satte stopp för karriären mitt i slutspelet kom frågan från Tommy Jonsson och Janne Larsson om han ville vara med i båset i stället.

– Det tackade jag ja till på en gång. Jag hade förstås hellre varit med och spelat ute på isen. Men det här är också en otroligt häftig resa att få vara med om.

En resa som ska sluta med SM-guld. Helst av allt redan i kväll...

Mer läsning

Annons