Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det har inget med otur att göra"

Det gäller att alla i Brynäs inser allvaret nu.

Det menar lagets mentale coach Mattias Seger, som ändå är optimist.

– En sån här situation kan vara väldigt obehaglig – men det är bara om man inte ser vägarna ut, säger han.

Annons

Det är intensiva dagar för tillfället, konstaterar Mattias Seger.

Han är inne på sin andra säsong som mental coach för Brynäs, och medger att det för tillfället är mer att göra än annars. 1–8 i baken mot Luleå ändrar knappast på det.

Är det kris i Brynäs nu?

– Jag skulle vilja säga så här: Alla grupper går igenom olika utvecklingsstadier, och man vidtar olika åtgärder för att växa. Om man stannar i en nivå, då kan det bli jobbigt under en viss period.

Är kris ett för starkt ord?

– Det är en definitionsfråga, men det kinesiska tecknet för kris är ju detsamma som möjlighet. Så i den meningen är det ju det, att när man stannar upp i sin utveckling uppstår en kris, med många möjligheter. Och en kris kan vara väldigt obehaglig om man inte ser vägarna ut.

– Vi ser lösningar och vägar fram och arbetar utifrån det, det gör vi hela tiden.

Är det bra att prata om det här inom gruppen, att göra en grej av att det är... kanske inte kris men i alla fall väldigt allvarligt?

– Ja, absolut. Vi har jobbat väldigt hårt med det, att se sanningen, varför vi är där vi är, och vad vi ska göra åt det. Det gör det hela begripligt. Sedan tar det alltid ett tag att styra om skutan.

Mattias Seger är noga med att alla inom Brynäs måste förstå att det inte handlar om otur när laget förlorar, eller inte lyckas få in pucken.

– Det ska man inte förminska och tro att det löser sig bara man fortsätter på samma sätt. Det är tydliga signaler om att vi måste utvecklas, att det är nya steg att ta, nya kunskaper att ta till sig som lag. För mig har det här inget med otur att göra, säger han.

Hur mår Brynässpelarna mentalt nu?

– Jag kan inte säga så mycket om det, eftersom det är konfidentiellt. Det är dessutom individuellt, förstås.

– Men det jag skulle vilja framhålla är hur viktigt ledarskapet är i en sån här situation – hur man hanterar pressen som skapas både inifrån och utifrån. Och min bedömning är att ledarskapet i Brynäs är mycket bra.

– Brynäs har ett ledarskap som bygger på utveckling av individen och att alla ska må bra, det skapar en plattform och trygghet som leder till hanterbarhet.

Apropå ledare. Johan Larsson och Jakob Silfverberg hör till de spelare som försvunnit. Finns det tillräckligt stora ledargestalter i Brynäs nu?

– Det är en väldigt relevant fråga. Min upplevelse är att vi har samma förutsättningar i år, med killar som växer och tar på sig ledaregenskaper. Det är en stor del av mitt uppdrag, att utveckla ett ledarskap hos varje spelare.

Behövs det förändring?

– Ja, absolut. Men inte förändringar till det yttre, det är inte det det handlar om. Om tränare och spelare inte hade varit kompetenta kanske det hade varit lösningen, men så är det inte här.

Mattias Seger säger att han är väldigt hoppfull. Att det finns potential. Och att alla i Brynäs har förstått allvaret.

– I såna här situationer viker de svaga lagen ner sig och de starka gör ett språng. Det är det jag känner att Brynäs är på väg att göra, att ta ett språng till en ny nivå.

Mer läsning

Annons