Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domarstrejk hotar några hockeyserier

Höj vår ersättning – annars dömer vi varken i division 1, J20 superelit, J18 eller damernas riksserie.
Det kräver 140 division 1-domare.
Får de inte som de vill blir det strejk med start 26 september.

Annons

Både Valbo, Tierp och Brynäs med lag i de olika serierna påverkas om det blir en domarstrejk.

Och det handlar så klart om pengar. I vinter får en huvuddomare i ettan 1 300 kronor, och en linjedomare 625 kronor per match.

I somras gick division 1-föreningarna ihop och bildade Hockeyettan, domarna gjorde samma sak och skapade sin egen organisation, med löfte från Svenska ishockeyförbundet att förhandla om de nya lönerna. Inte minst med tanke på att de allsvenska domarna fick ett rejält lönelyft i fjol.

– Men förhandla fick vi inte. Plötsligt var det bara klart, och vi hade fått en femtilapp mer. Det kändes som en käftsmäll, säger Daniel O´Konor i Svenska förbundsdomarföreningen, som domarnas nya organisation heter.

Den har 140 medlemmar runt om i Sverige. I Gästrikland finns bara en huvuddomare i ettan, Patrik Bergström från Gävle, och fem linjemän.

Domarna kräver en höjning till 1 800 kronor för en huvuddomare, och 900 kronor för en linjeman.

Det innebär en merkostnad för division 1-klubbarna på cirka 15 000 kronor om året.

Får inte domarna igenom sina krav har de varslat om strejk med start onsdagen 26 september. Och det gäller alltså inte bara ettan, utan även J20 superelit, J18 allsvenskan och damernas riksserie.

Den lokala hockeyn påverkas inte eftersom det är förbundet centralt som tillsätter domare i dessa serier.

– Men det är klart att det kan spilla över på oss om man vill fylla upp med division 2-domare. Men jag tror att de kommer överens, säger Dick Wallström på Gestriklands hockeyförbund.

Det hoppas även Daniel O’Konor.

– Vi söker inte konflikt, vi vill ha en lösning. Vi vill döma hockey, men vi vill ha lite uppskattning från förbundet också.

Mer läsning

Annons