Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elias – näste Brynästalang som gör debut i elitserien

I kväll är det dags för nästa jättetalang i Brynäs att göra elitseriedebut.

Elias Lindholm tar plats i en fjärdekedja i bortamötet med Linköping.

– Det här har man drömt om hela livet, säger den nyblivne 17-åringen som är son till ex-brynäsaren Mikael Lindholm och kusin med Calle Järnkrok.

Annons

Mikael Lindholm gjorde debut i Brynäs 1986/1987 och spelade tre säsonger i klubben innan han fick chansen i NHL och Los Angeles Kings. Sedan återvände han till Brynäs, flyttade senare till Luleå och vann SM-guld innan han avrundade karriären i Malmö och sedan Timrå.

I går fyllde ”Häsen” 47 år – och fick en ganska kul födelsedagspresent: beskedet att sonen Elias får göra sin riktiga elitseriedebut. 17-åringen har suttit på bänken en match tidigare, men nu går han in som center bredvid Sebastian Wännström och Emil Molin i en fjärdekedja.

– Det ska bli jäkligt kul. Det här har man drömt om hela livet – även om den stora drömmen är att spela i NHL, säger Elias efter gårdagens träning.

En anledning till att han får chansen nu är att Jonas Nordquist, Jakob Silfverberg och Andreas Dackell fortfarande går skadade och att Brynäs tvingas avvara Johan Larsson till förmån för JVM-laget.

Men det handlar förstås om egna prestationer också. I J20-laget har Elias Lindholm gjort 27 poäng på 19 matcher, och han har tillhört alla landslag från U16 och uppåt. När JVM-truppen presenterades fanns han överraskande med som förstareserv, därför var han med när småkronorna tränade i Uppsala den gångna veckan.

– Roligt att man är ganska nära ändå. Och får jag inte åka nu så har jag ju chansen i två år till efter det här, säger Elias Lindholm, som tänker försöka spela sitt spel i kväll.

– Jag vill sätta upp mina lagkamrater så att de har bra fart på grillorna. Sedan vill jag vara kreativ med pucken och även ta egna skott, säger han.

Kedjan Tommy Jonsson komponerat består alltså av en nybliven 17-åring, 18-årige Emil Molin och 20-årige Sebastian Wännström.

– Jag har spelat mycket med Emil i J20-laget, och det har funkat bra där. Sedan vet jag att Wännström är skicklig, så jag tror att det kan bli bra, säger Molin.

Tommy Jonsson tror förstås det samma – och hyllar Elias redan på förhand.

– Det är en jätteintressant spelare. Jag har sett honom hela hans uppväxt eftersom min son Tim är i samma ålder. Det syntes väldigt tidigt att han var en spelare utöver det vanliga, säger Jonsson.

– Han har en riktigt bra touch, fina handleder och bra teknik. Det ska bli intressant att se honom i den här miljön.

Brynäs har haft svårt mot Linköping den här säsongen men behöver bara ta en poäng i kväll för att fira jul som serietvåa. Senast laget låg så högt i tabellen vid tomtens ankomst var på den tiden när Arne Weise fortfarande var julvärd i SVT, eller närmare bestämt säsongen 1998/1999.

Foto: Gun Wigh

Mer läsning

Annons