Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En egen dag för tjejhockey

IK Sätra vill locka fler unga tjejer att börja spela ishockey. ”Tjejhockeydagen” på lördag – med landslagsspelarbesök – är ett steg i rätt riktning. Samarbete med bland annat både Brynäs och Sandvikens IK ett annat.

Annons

IK Sätra började med hockey för tjejer för ett par år sedan, och har just nu cirka 20 aktivaunga flickor som tränar och spelar.

Men det finns både plats för och önskan om flera.

– När tjejer väl får upp ögonen för hockeyn, och ser att det är kul och att det inte behöver kosta så mycket, är det många som blir fast. Det gäller bara att nå ut, säger initiativtagaren och lagledaren Cecilia Lindberg, som tagit initiativet till tjejhockeydagen i B-hallen vid Läkerol Arena på lördag.

– Vi har fått bra stöd från IK Sätras ordförande Rolf Rudman också. Han tycker det är en bra satsning och vill jobba vidare på att få tjejer att komma till oss.

IK Sätra har gjort reklam för sin dag genom att synas både på Valbo Köpcentrum och vid Ica Maxi, affischer har satts upp bland annat i Sätra centrum – och nu hoppas Cecilia Lindberg att tjejerna dyker upp.

– Vi har ingen aning om hur många det blir. Kanske blir det många, kanske ingen alls. Men vi kommer att finnas där och de som vill får möjlighet att gå på is och prova. Vi har en del utrustning som man får låna. Och vill man inte prova så kan man få information om vår tjejhockey och vad det handlar om.

Sätras drive ligger helt i linje med Svenska ishockeyförbundets, som anställt den före detta landslagsspelaren Erika Holst som ansvarig för tjej- och damishockeyutvecklingen i landet. Det var meningen att Holst skulle finnas på plats, men hon har fått förhinder. I stället kommer Brynäs egen landslagsstjärna Emma Eliasson på besök.

– Vi har ett bra samarbete med Brynäs damlag, spelare därifrån brukar ofta vara med på våra träningar. Vi har ett utbyte med Sandvikens IK:s damer i division 1 också, och har även kontakt med Hedesunda som har runt 15 spelare just nu, berättar Cecilia Lindberg.

I oktober planeras en ”världsdag” då uppmärksamheten riktas mot damhockeyn i många olika länder.

– Vi kände inte till det då vi bestämde oss för vår egen dag, det är mycket möjligt att vi gör någonting då också. Men vi börjar med det här, säger Cecilia Lindberg och betonar att alla intresserade från sex år och uppåt är välkomna oavsett om man aldrig stått på ett par skridskor förr.

– Inga förhandkunskaper alls behövs. Och som jag upplever det är det sociala lika viktigt för tjejer som själva hockeyn. Flera tjejer som slutat har kommit tillbaka för att de saknat samvaron. Det är sånt som jag kommer att prata om vid sidan om isen på lördag.

Den stora knäckfrågan är hur man ska få tjejer att fortsätta spela även när de kommit upp i tonåren.

– Många tränar med pojklag, och det är jättebra. Men vi håller också på försöka utveckla ett poolspel där vi samarbetar med andra distrikt för att få spela matcher, säger Cecilia Lindberg.

Mer läsning

Annons