Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ex-brynäsaren redo för NHL-semifinal

Roberto Luongo trodde inte sina öron.

Hade den svenske rookiemålvakten just skrikit hans namn – i sömnen?

Annons

Nu kallas succémannen Eddie Läck upp till Vancouver – som är fyra matcher från en Stanley Cup-final.
– Jag tror att vi har bra chans att gå hela vägen, säger han.

Efter endast en elitseriesäsong och 15 matcher med Brynäs var det många som undrade vad Eddie Läck hade i Nordamerika att göra.

Nu låter det annorlunda. Efter en succésäsong i farmarlaget Manitoba Moose kastas Eddie Läck plötsligt mitt in i ett brinnande NHL-slutspel. Vancouver är framme i semifinal, mot antingen Detroit eller San José, och eftersom farmarlaget lirat färdigt kallas en del spelare upp som reserver ifall någon blir skadad. Eddie Läck är en av dem, enligt tidningen Vancouver Sun.

Själv hade han inte hunnit få något telefonsamtal från Vancouvers ledning när Sporten ringde upp.

– Nej, inte än. Men det är klart att det vore kul, även om det blir som tredjemålvakt.

• Har du följt Vancouver under säsongen?

– Ja, det har jag gjort, jag har sett nästan varenda match. De har haft en fantastisk säsong, och Luongo har varit grym i målet, en av ligans tre bästa målvakter som jag ser det.

Roberto Luongo är den stora målvaktsstjärnan i Vancouver sedan några år tillbaka, och var även förstemålvakt när Kanada tog OS-guld förra vintern.

Hemmapubliken skriker ofta ”Luuuuuu” när han gör sina räddningar.

Eddie Läck träffade Roberto Luongo första gången vid Vancouvers träningsläger i Penticton i september. Nervös som tusan. Dessutom skulle de dela rum, och sova tillsammans.

”Hoppas du inte snarkar”, sa Luongo när han kom.

Det gjorde inte Eddie Läck, så det störde i alla fall. Däremot pratade han i sömnen, som han brukar göra.

Luongo sa ingenting på morgonen men efter förmiddagens träning ville plötsligt alla journalister prata med nykomlingen Eddie Läck, som inte förstod varför.

– Men det var ju tydligen så att jag hade satt mig upp och skrikit ”Luuuuu” mitt i natten och det hade han naturligtvis berättat för alla. Han tyckte det var roligt, och det kan jag bjuda på, Luongo är en trevlig kille.

Åtta månader senare har Eddie Läck stått i 70 matcher, hållit nollan sju gånger, utsetts till Manitobas mest värdefulle spelare och bokstavligen burit ett AHL-lag på sina axlar en hel säsong. Nu spekuleras det i om Vancouver ska byta bort andremålvakten Cory Schneider till nästa säsong för att bereda plats för en billigare Eddie Läck.

– Det var ju därför jag åkte, de ville ha mig här för att jag skulle vänja mig vid spelet. Jag har alltid drömt om NHL och det är här de bästa förutsättningarna finns för att lyckas, säger Eddie Läck, som inte ångrat en sekund att han tog chansen.

Mer läsning

Annons