Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Färjestad är laget att slå"

Förbundskaptenen Pär Mårts hyllar slutspelskungen Jakob Silfverberg. Men tror samtidigt att det kan bli tufft att fälla tungviktaren Färjestad i hockeyslutspelet.

– Det är öppnare än på många år, men det känns ändå som att Färjestad är laget att slå, säger Mårts.

Annons

Silfverbergs Brynäs och Färjestad fixade sina semifinalplatser efter stor dramatik i onsdags kväll och ställs mot varandra när semifinalserierna börjar på måndag. I det andra semifinalmötet möts Skellefteå och AIK.
Två serier som "kan gå hur som helst" enligt förbundskaptenen.
Men när TT pratar SM-slutspel med Pär Mårts anser han ändå att det är Färjestad som ligger snäppet före de tre andra lagen.
"Sitter i väggarna"
Han såg själv Färjestad–HV71 på plats i Karlstad i onsdags och är imponerad över det regerande mästarlaget. Efter en problemfylld och turbulent grundserie – då bland annat tränaren Niklas Czarnecki sparkades – tycks Färjestad ha hittat rätt.
– Jag är lite överraskad. Om man jämför med andra lag i samma situation så hade Linköping kanske ett på pappret bättre lag och Djurgården såg också vasst ut, men de kunde aldrig vända trenden. På något sätt så sitter det i väggarna i Färjestad, säger Mårts.
– AIK, Brynäs och även Skellefteå har inte samma erfarenhet att slåss om medaljerna.
Brynäs stora plus är dock slutspelets hetaste spelare – 21-årige landslagsforwarden Jakob Silfverberg.
Hyllar Silfverberg
Han sköt Brynäs till semifinal i förlängningsrysaren i Scandinavium och har dominerat stort i slutspelet. Med fem mål och nio poäng på sex matcher är han både mål- och poängbäst och leder plus/minusstatistiken på +8.
– Först och främst tycker jag man ska hylla honom för att han stannade hemma en extra säsong. Det har varit fantastiskt för hans utbildning där han har burit Brynäs. Det är något för andra unga spelare att se och lära av. Han är i det närmaste komplett, säger Mårts om Silfverberg som är utlånad av Ottawa.
Parallellt med slutspelet fortsätter Mårts sitt jobb inför VM på hemmaplan. Han kom hem från en scoutingresa i Nordamerika förra veckan och säger att intresset för VM-spel fortfarande är stort hos NHL-svenskarna.
– De är väldigt uppdaterade med vad som händer hemma och ingen har sagt att de inte vill komma.
Ett första VM-läger med en mindre grupp slutspelsutslagna spelare äger rum i Stockholm nästa vecka.

(TT)

Mer läsning

Annons