Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färjestad surnade till

Brynäs hade avgjort med 4–2 i tom kasse. Då såg Färjestads Hannes Hyvönen rött och gav sig på Brynäsbacken Simon Bertilsson.

– Han hoppar in en armbågstackling. Klart jag blev sur. Men det fanns ingen mening att kasta handskarna i det läget. Det var bara att lägga sig ned, förklarade Jörgen Sundqvist.

Annons

Brynäs vann den andra semifinalen med 4–2 och kvitterade till 1–1 i matcher. Dessutom höll sig flera viktiga sviter intakt. Jakob Silfverberg gjorde mål igen när han svängde in 4–2 i öppen kasse – och precis som det varit i hela slutspelet så vinner Brynäs när han gör mål eller assist. Men en minst lika viktig faktor är den att Brynäs vägrar att förlora den tredje perioden.

Inte en enda gång har det hänt på åtta slutspelsmatcher.

– Det kan stämma. Ja, men sånt är väldigt viktigt. Det visar att vi är starka när det ska avgöras. Vi går runt på många spelare och har extra kraft i slutet av matcherna, menade Silfverberg.

Självklart var stämningen god i Brynäs omklädningsrum. Men lite fundersamma miner fanns där ändå eftersom backen Simon Bertilsson låg på en massagebänk och fick behandling efter Hannes Hyvönens armbågstackling i slutminuten. Den som till slut gav Färjestadsspelaren dubbla matchstraff och totalt 52 utvisningsminuter i ett och samma svep.

– Jag har inga kommentarer, men tror och hoppas att jag kan spela nästa match, sa Bertilsson som bara gjorde sin andra slutspelsmatch. Han var ju fingerskadad hela kvartsfinalserien mot Frölunda.

Tacklingen mot huvudet, ändrades till den grövre formen av matchstraff efter att domarna videogranskat händelsen och nu stängs finländaren av minst en match.

Själv klarade sig Sundqvist undan med en tvåminutersutvisning och han berättade att han höll sig så kall han kunde.

– Jag såg tacklingen på Simon och tog tag i Hyvönen, men domaren tog tag i oss båda, men släppte helt plötsligt och då började Hyvönen att veva och slå.

– Men det var bara någon minut kvar och vi ledde med 4–2, så det var bara att lägga sig ned. Det fanns ingen som helst anledning att kasta handskarna och börja slå tillbaka i det läget.

• Vad säger du om tacklingen?

– Den var inte så vacker och jag tror väl att han Hyvönen har varit avstängd för något liknande tidigare den här säsongen.

Jörgen Sundqvist var för övrigt strålande genom hela matchen och raderade ut alla anfallsförsök från hemmalagets sida. Det ger honom högsta betyg – en sexa i Sporten poängbedömning.

– Tack! Det var kul att höra. Det gick bra i dag, men hela laget spelade bra. Det var härligt att vi kunde vinna och kvittera i matchserien.

Förutom allt defensivt jobb banade Sundqvist även väg för Mats Lavanders viktiga 2–0-mål i den andra perioden. Det som kom strax efter att Calle Järnkrok gjort Brynäs och matchens första mål i power play.

– Jag följde med för att ta en eventuell retur, men sedan vände deras spelare om och då fullföljde jag.

Mer läsning

Annons