Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre utvisningar ska ge guld

2012 var året då Juniorkronorna bröt den långa guldförbannelsen i JVM.

Ska 2013 bli lika bra krävs åtminstone en sak. Färre utvisningar.

– I de viktigaste matcherna nu behöver vi komma ned på två boxplay per match, säger förbundskaptenen Roger Rönnberg.

Annons

Dit har Roger Rönnbergs lag långt. Hittills har Sverige snittat 18 utvisningsminuter per match och är det tredje mest utvisade laget i turneringen.

I nyårsaftonens 7–4-seger mot Finland tappade svenskarna 3–0 till 3–3 på grund av utvisningar. Ett tapp som kunde ha kostat Sverige matchen.
– Problemet är att vi har pratat så mycket om det och haft så mycket möten så att det påverkar spelarna. Det blir nästan som en självuppfyllande profetia. Mot Finland blev killarna mer och mer försiktiga för varje närkamp, då blir det fel och konstiga situationer som ger utvisningar, säger Rönnberg.

På rätt väg
Annars tycker han att laget är på rätt väg. Gruppspelet gav fyra segrar, mot Schweiz efter förlängning, och målet om gruppseger infriades.

Nu är det resten kvar.
– Vi hade ett möte i morse där vi diskuterade vad vi har gjort och vad vi står inför. Vi måste verkligen tro att vi kan gå hela vägen och jag tror det är viktigt att inte känna sig nöjda ännu. Samtidigt måste ödmjukheten också finnas där. Det kommer att bli svårt, det är 50-50-matcher det handlar om.

Ryssland möter Schweiz i kvartsfinal på onsdagen och segraren ställs mot Sverige på torsdag.

Hoppas på Ryssland
Rönnberg hoppas på Ryssland i semifinal – i så fall en repris på fjolårets final där Sverige vann med 1–0 efter förlängning.
– Allt annat än guld för dem på hemmaplan är ett fiasko. Att få slå ut dem vore fantastiskt.

Juniorkronorna valde att träna på nyårsdagen för att bekanta sig med huvudarenan i Ufa med plats för 7 950 åskådare. Samtliga spelare deltog i träningen – även forwarden Nick Sörensen, Quebec, som klev av i sista perioden mot Finland.

Mer läsning

Annons