Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färskingen Ryan lovar: ”Laddningen är enorm”

Han har redan bevisat att han håller hur bra som helst i elitserien.

Nu kommer nästa utmaning för Ryan Gunderson vars slutspelsrutin är minimal.

– Sju matcher med Trenton Devils i ECHL för tre år sedan. Så jag har längtat till det här ett tag nu, säger Brynäsbacken inför den första kvartsfinalen mot Frölunda i eftermiddag.

Annons

Han vet om att seriespel är en sak – slutspel något helt annat. Nu nollställs det och allting blir hårdare, tuffare och mer intensivt. Den lilla (177 cm) och lätta (77 kg) backen kommer att bli hårt ansatt och pressad av tunga Frölundaspelare.

– Det ska nog gå bra. Det blir en ny erfarenhet men jag känner mig trygg och samtidigt ska det blir otroligt roligt. Det märks i hela laget att någonting extra är på gång. Laddningen är enorm.

Varken i collagehockeyn eller i AHL har Ryans lag nått slutspel. Det var bara 2009 som hans ECHL-lag i Trenton tog sig vidare.

– Visst, det var roligt även om vi förlorade fyra av matcherna på övertid. Men det här som kommer nu känns mer som min riktiga play off-debut och jag har sett fram mot det otroligt mycket.

Lite nytta kanske han kan ha efter sin säsong i Örebro förra året. Då blev det tio matcher i en nervig kvalserie.

– Det kanske kan jämföras lite grann. Men det blir ju ändå mer som ett seriespel. Nu ska vi möta samma lag hela tiden och det borde bli mer känslor och situationer.

Det blev inte elitserien med Örebro men när Brynäs lockade med kontrakt i våras så tvekade han inte. För någon månad sedan förlängde han dessutom det och kommer att bli en viktig kugge i laget flera säsonger framåt.

Men redan första året i Brynäs kan i alla fall beskrivas som en succé för 26-åringen. Han blev elitseriens poängstarkaste back under rookieåret och spelade i samtliga 55 seriematcher.

– Visst, det är kul och ingenting som jag hade räknat med. Men det har ju sin förklaring också och de flesta av poängen har kommit i power play. Där är det ju bara att titta på vilka som jag spelar tillsammans med...

Gunderson ler stort när han ska beskriva Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg.

– Utan tvekan de absolut bästa jag någonsin har spelat med. Titta bara vad Calle kan göra med en puck och klubba och Jakob är redan helt komplett. Han kommer att bli en grym NHL-spelare.

Men först väntar det här slutspelet tillsammans. Första hindret blir Frölunda i kvartsfinalen.

– Vi vet att det är ett bra hockeylag. Men det är ju alla lag som är kvar. För oss finns i alla fall inget annat än att vinna hockeymatcher och gå vidare. Det är ju nu det riktigt roliga börjar.

Det inte så många i Brynäs som inte har slutspelrutin. Förutom Gunderson är det bara målvakten Niklas Svedberg och Jesper Ollas som inte har upplevt det här tidigare i hockeylivet.

Mer läsning

Annons