Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finland nästa för Småkronorna

I fjol blev Småkronorna utslagna i semifinalen – efter straffar.

Historien ska inte upprepas, när man i sent i kväll möter Finland.

Annons

– Dom har bra chans, de har inte blivit så upphissade som vi blev i fjol, säger Brynässpelaren Sebastian Wännström.

Årets upplaga av Småkronorna hade på förhand inte lika höga förväntningar på sig som många av de senaste årens svenska JVM-generationer.
Men på isen har laget, som saknar de där riktigt stora stjärnnamnen, presterat så här långt.
Väntade segrar mot Lettland, Schweiz och Slovakien följdes på nyårsnatten upp av bragdvändningen mot Ryssland – som tog laget till JVM-semifinal för sjätte året i rad. Där väntar antingen Finland eller Slovakien, som spelade sin kvartsfinal i natt.

I fjol var situationen en liknande, då Sverige också vann gruppen efter en imponerande seger mot Kanada, bara för att bli utslaget mot Ryssland på straffar.
Sebastian Wännström var en av fyra brynäsare i det laget, och även en av svenskarna som missade sin straff.
– Den känslan, när vi hade förlorat, den vill man aldrig uppleva igen, säger han.

• Finns det några lärdomar man kan dra från fjolårets turnering?
– Absolut, och det tror jag att man gjort. Roger Rönnberg var ju med då, liksom flera av spelarna. Det var något som smög sig in i laget då, vi vann en stor match mot Kanada inför 18 000 på läktaren och då släppte pressen på oss och vi kände att vi kunde gå hela vägen. I stället gick det snett.
– Det går inte att ta ut något i förskott utan man måste bara köra tills guldet finns i handen. Men årets lag har inte blivit så upphissade som vi blev, de har mer smugit sig in i turneringen och det tror jag är en fördel.

Sveriges semifinal spelas i Calgarys hemmaarena Saddledome sent på tisdagskvällen svensk tid. För att Finland eller Slovakien inte ska få någon fördel av att vara uppe i matchtempo körde Sverige en extra hård träning på måndagen.
– Vi har blivit bättre och bättre hela turneringen utan att ha behövt tömma oss. Det gäller att komma in i jägarmentaliteten där vi ska jaga ett guld. Det finns några forwards i laget som jag tror kan ta sista steget och göra sina bästa matcher nu, för det har de inte gjort ännu, säger förbundskaptenen Roger Rönnberg till TT.

Mer läsning

Annons