Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förlust - så nu väntar Tyskland

Sverige förlorade mot Kanada i ishockey-VM – men blev vinnare ändå. Kanadas 3–2-seger innebär att Tre Kronor ställs mot Tyskland i kvartsfinal i stället för mardrömsmotståndaren Ryssland.

Annons

Sverige har elva segrar och bara en förlust på 13 mästerskapsmatcher mot Tyskland. Den senaste var bronsmatchen i VM i fjol som Sverige vann med 3–1.
– En tuff nöt för oss.
Så beskriver Tre Kronors förbundskapten kommande kvartsfinalen mot Tyskland för Radiosporten.
– Men jag tycker ändå att det känns ganska bra, tillade Mårts med tanke på att Ryssland var alternativet.
Mårts var också nöjd med spelet mot Kanada, trots att det blev förlust.
– Offensiven var rörlig och bra. Vi skapade många chanser, sade Mårts.
Mot Ryssland, guldfavorit tillsammans med Kanada, har Tre Kronor ett rysligt facit. Senaste mästerskapssegern ligger sju år tillbaka i tiden, i VM 2004. Sedan dess har svenskarna sex förluster och en oavgjord på sju matcher.
Finland vann eftermiddagsmatchen i Bratislava över Ryssland vilket skapade det märkliga läget att vinnaren mellan Kanada och Sverige skulle få Ryssland i kvartsfinalen.
I förväg var Tyskland eller Finland de troligaste alternativen för förloraren. Tjeckien avgjorde mötet med Tyskland – som spelades samtidigt som Sveriges match – i mittperioden vilket innebar att förloraren skulle få just Tyskland.
De som fruktat en läggmatch fick fel, men inget av lagen följde knappast det som Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts gjort till sin devis – "vinna till varje pris".
Mårts använde exempelvis tredjekedjan i powerplay, men den levererade då Mattias Tedenby kvitterade till 2–2 i andra perioden. Även Sveriges första mål kom i numerärt överläge genom David Petrasek.
Frågan är om inte det Internationella ishockeyförbundet (IIHF) borde införa ett slutspelsval där gruppettan får välja motståndare. Det är enda sättet att undvika märkliga situationer som den på måndagskvällen i Steel Arena i Kosice.
Kanada tog ledningen redan efter 1.08 genom James Neal och Erik Ersberg, som gjorde sin andra VM-match, fick en mardrömsstart. Succémålvakten Viktor Fasth var inte ens ombytt utan satt på läktaren. Ersberg spelade upp sig och tog revansch för den darriga insatsen i förlustmatchen mot Norge.
Efter Petraseks kvittering gjorde John Tavares 2–1, ett mål som möttes av svenska protester då Ersberg såg ut att ha blockerat Jeff Skinners första skott.
Backen Brent Burns sköt segermålet efter 12.31 av sista perioden i numerärt överläge.
Ett segermål kanske även för svensk del.

Mer läsning

Annons