Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först JVM-final – sedan kan det bli Färjestad för Fröberg

I dag kan Linus Fröberg bli J18-världsmästare med Sverige som en härlig slutpunkt på en händelserik säsong.

Annons

Brynäs 17-åring fick helt plötsligt debutera i A-laget när massor av skador kom lagom till slutspelet.
Men de fem matcherna han står noterad för kan bli de sista i Brynäs. Färjestads juniororganisation har lagt fram ett kontraktsförslag till Fröberg.


– Det stämmer att Färjestad har tagit kontakt och vill att jag ska spela med dom nästa säsong. Men jag kommer inte att ta något beslut än på några veckor. Nu är det bara VM här som gäller och nu ska vi ju dessutom spela för guldet, säger Linus bestämt när sporten får tag i honom i tyska Dresden där J18-mästerskapet avgörs.

Tillsammans med Brynäskompisarna Kalle Johansson och målvakten Oskar Dansk kan han bli unik i eftermiddag. Inget svenskt lag har tidigare vunnit de yngre JVM-guldet.

– 92:orna var ju i final ifjol men förlorade mot USA. Det skulle vara så grymt om vi kunde gå hela vägen den här gången i stället. Det här är det absolut roligaste jag har varit med om i hockeyväg, säger Linus efter 3–1-segern i semifinalen mot Ryssland.

Oskar Dansk är tredjemålvakt medan Kalle Johansson är en viktig backpjäs. Fröberg har också en mycket viktig roll i laget där han spelar i en defensiv kedja med Ludvig Blomstrand från Djurgården och AIK:aren David Lillienström Karlsson.

– En annorlunda roll än den jag är van med från Brynäs men jag är nöjd med min egen insats hittills. Det har gått ganska bra. Men nu är det guldet vi går för och som skulle göra det här helt komplett. Efter förlusten mot Tjeckien i inledningen har vi ju vunnit alla matcher.

Final spelas i dag och det blir USA som står för motståndet. Precis som fallet var ifjol för det svenska J18-killarna. Nu ska den här årgången ta revansch.

– Vi har inte mött USA här i VM men besegrat dom tidigare den här säsongen. Vi vet hur vi ska spela och vann ju mot Kanada tidigare i veckan som har samma transatlantiska spelsätt, säger Fröberg.

Hur det än går kommer han att åka hem till Gävle och ta sig en funderare på sin hockeyframtid. Att Färjestad har kommit med ett kontraktsförslag är inte så konstigt. Linus kommer från värmländska Nor IK och hans pappa Tomas kommer att träna FBK:s J18-lag nästa vinter. Lägg också till att Niklas Czarnecki, som gav honom chansen i Brynäs, är ny A-lagstränare i Färjestad.

– Men det är ingenting som påverkar mitt beslut. Visst är det lite att återvända hem om det blir Färjestad men jag vet att Brynäs också vill ha mig kvar. Jag ska definitivt prata med Brynäs när vi kommer hem igen och ta reda på vilka möjligheter som finns att kanske på sikt slå sig i A-laget.

För 93:an Fröberg handlar det troligen mest om spel i J20-laget oavsett om han väljer Brynäs eller Färjestad. Den sistnämnda föreningen startar nästa säsong upp ett J20-lag igen efter att tidigare slussat in sina talanger till Skåre i division 1.

Men han har visat att han duger både i elitseriemiljön och som internationell VM-spelare. Han kan ju faktiskt titulera sig världsmästare om allting går enligt planerna i eftermiddag...

Mer läsning

Annons