Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Från Testebovallen till Fenway Park"

Titta, förre guldhjälten i Brynäs har också spelat utomhus.

Att få göra det få Gävlekillar gjort tyckte Klas Leidermark, 22, var stort.

Dessutom inför 38 000 åskådare på världsberömda Fenway Park ännu större.

– Sjukt häftigt, säger förre Brynäsjunioren.

Annons

"Winter Classic" har blivit en tradition i NHL som även tagits efter i Sverige. Spel utomhus, alltså. Andreas Dackell och Nicklas Bäckström är de enda Gävlekillarna som har provat detta på nordamerikansk rink.

Nu kan ytterligare ett namn läggas till i den listan – Klas Leidermark.

Brynäs förre juniorstjärna, lagkapten i J20-laget som 2009 tog SM-guld, är inne på sin tredje säsong i ligan Hockey East, som är en del av NCAA (National College Athletic Association). Hans lag heter The Maine Black Bears.

Och nyligen fick han den stora äran att spela utomhus inför 38 000 åskådare på basebollaget Boston Red Sox legendariska hemmaarena, Fenway Park.

– Vi fick faktiskt byta om i Red Sox omklädningsrum också. Efter att vi vann en slantsingling. Omklädningsrummet var riktigt fett – men gammalt, säger Leidermark, som nu har ett minne för livet.

– Det största jag har varit med om än så länge. Jag fick en chock när jag åkte in på isen och tittade upp på läktaren. Men efter något byte släppte allt och då blev det en vanlig match.

• Hur gick matchen till slut?

– Det var runt tio plusgrader ute så isen var halvkass. Det var svårt att hantera pucken i slutet av perioderna. Men vi mötte våra ärkerivaler (University of New Hampshire) och det blev en riktig rysare. Vi vann efter förlängning.

• Och för dig personligen?

– Helt okej. Jag spelade stabilt defensivt tycker jag.

Efter den pågående säsongen är det bara ett år kvar av hans collegestudier i kombination med hockey på University of Maine. I den lilla staden Orono med knappt 10 000 invånare. Nu är han också kvitt sina skadebekymmer han plågats av tidigare.

– Det har känts bra. Jag har en defensiv roll i laget, det blir mycket "brunkande" i fjärdefemman, säger Leidermark, med Strömsbro som moderklubb.

– Den rubriken kan du ha, "från Testebovallen till Fenway", avslutar han.

Mer läsning

Annons