Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fransongate – från början till slut

Här är historien som upprör stora delar av Hockeysverige

Annons

1 okt: Blir klar för Brynäs

Brynäs bekräftar i ett pressmeddelande att man kontrakterat backen Cody Franson för att ersätta bland annat Lars Jonsson. Andreas Thuresson har spelat med Franson i Nashville och tipsar om kanadensaren. Även Anders Lindbäck, som tränar med Brynäs vid tidpunkten, har spelat med Franson.

6 okt: Kommer till Gävle

Sporten möter Cody Franson när han just checkat in på hotell CH. Dagen efter gör han sin första träning. Han vill inte svara på frågan om han har någon klausul som gör att han kan återvända till NHL när lockouten upphör: "Planen just nu är att jag spelar här hela säsongen", säger han.

Samma dag varnar Konkurrensverket Hockeyligan att inte ta in lockoutade NHL-spelare på korttidskontrakt. Franson är dock utan formellt kontrakt i NHL.

11 okt: Gör debut i Brynäs Cody Franson får vänta några dagar med sin debut eftersom han behöver träning. När han väl får spela blir det finalrepris mot Skellefteå – och seger med 3–2. Elias Lindholm, 17, stjäl dock showen och Cody säger: "Jag kan nästan garantera att han kommer att bli en superstar i NHL så småningom"

27 okt: Första målet

Franson gör sitt första elitseriemål i sin sjätte match i Brynäströjan. Han sätter 1–0-målet inför över 8 000 i Läkerol Arena mot Luleå som till slut vinner med 3–2 efter straffar.

6 jan: NHL-lockouten över

Efter att halva NHL-säsongen blivit inställd till följd av konflikten mellan spelarna och ägarna i NHL kommer äntligen parterna till en lösning. Cody Franson, som inte imponerat så våldsamt i Brynäs, säger att han är inställd på att fullfölja sitt kontrakt med Brynäs säsongen ut.

8 jan: Spelar sista matchen

Brynäs gör en slät figur hemma mot HV71 och förlorar med 6–2. Cody Franson tillhör en av flera spelare som kvitterar ut en etta (dålig) i Sportens spelarbetyg.

10 jan: Brynäs utan Franson

Brynäs gör på nytt av svag insats och förlorar med 3–1 borta mot Modo. Cody Franson uppges ha blivit skadad mot HV och spelar inte. Samtidigt uppger kanadensisk press att Fransons agent samtalar med Toronto om ett kontrakt.

13 jan: Bryter kontraktet

Franson spelar inte heller mot Skellefteå på lördagen. Efter matchen har spelarna avskedsmiddag för Franson på en restaurang i Gävle. Dagen efter (i går) flyger han till Kanada och Brynäs sportchef Micke Sundlöv bekräftar att Cody Franson löst ut sig själv från sina avtal med Brynäs.

Mer läsning

Annons