Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt NHL-fokus på Lindholm

Drygt hundra par ögon skärskådar varje detalj hos JVM-talangerna.

Allt för att hitta nästa stora NHL-stjärna.

Brynäs stjärnskott Elias Lindholm, 18 år, erkänner:

– Det är svårt att koppla bort. Det finns i bakhuvudet och det kanske har låst sig lite, säger han till TT.

Annons

NHL må ligga nere på grund av konflikten mellan ligan och spelarna, men det betyder inte att de 30 klubbarna ligger på latsidan. Drygt 100 personer från NHL-klubbarna – scouter, klubbdirektörer och andra höjdare – har gjort den långa resan till Ufa, längst bort i östra Europa intill Uralbergen.

– Förra gången JVM gick i Europa var det 130-140 personer från NHL på plats, nu är det lite mindre. Dels vill en del klubbar spara pengar på grund av konflikten, dels finns det dåliga erfarenheter av Ryssland. Men alla klubbar har någon här, berättar finländaren Göran Stubb, chef för NHL:s scoutingavdelning i Europa.

Rekordmånga
Några klubbar har satsat rekordstort. Både Toronto och Winnipeg har fem personer på plats och Toronto har bland annat sin ordförande och general manager Brian Burke på plats.
– Brian hade nog inte varit här om det varit spel i NHL. Då hade vi nog varit fyra, säger förre landslagsbacken och NHL-spelaren Thommie Bergman, Torontos Europascout.

TT: Varför har ni satsat så hårt?
– Det är en viktig turnering och det är sällan som det har varit så många draftbara spelare som det är i år. Sverige har till exempel sex stycken, säger Bergman och räknar då spelare som blir tillgängliga i draften för första gången i sommar.
Förutom de sex har Sverige ytterligare fem spelare som inte är draftade ännu.

Lindholm glödhet

Av de som blir tillgängliga i sommar är just Elias Lindholm något utöver det vanliga. Brynästalangen, som fyllde 18 år i december, har gjort dundersuccé i elitserien under hösten och är bäste junior med 21 poäng (6+15).
En spelare som får det att vattnas i munnen på NHL-folket.
– Elias har det mesta. Han är stor, stark och har spelsinne. Han blir en av toppspelarna i draften, säger Bergman.

Lindholms kedja har varit Juniorkronornas bästa så här långt – men han är inte helt nöjd med sin egen insats. Poängmässigt har det blivit ett mål och en assist hittills.
Elias Lindholm säger att NHL-surret tar mycket fokus.
– Jag försöker att inte tänka på det, men det är svårt. Man får frågor hela tiden om draften och scouter så det är svårt att koppla bort, säger han.

Men han försöker vända uppmärksamheten till något positivt.
– De kollar ju för att man har gjort något bra och att man är en duktig hockeyspelare. Man får försöka tänka så i stället.

TT

Mer läsning

Annons