Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldjakten börjar för pappa Dackell

1993 avgjorde Andreas Dackell en SM-final för Brynäs.

Då var hans nya kedjekamrat Johan Larsson knappt född.

– Inte klokt egentligen. Jag skulle kunna vara farsa åt ett par stycken av de här grabbarna, säger Brynäs lagkapten med ett flin.

Annons

I kväll är det dags igen. Nedsläpp i elitserien för Brynäs.

Och klubbens lagkapten Andreas Dackell är lika laddad och sugen som någonsin tidigare.

– Jag tycker fortfarande att det är lika roligt och det är alltid lika pirrigt att spela en premiär, säger 38-åringen efter sista ispasset innan avresan till Linköping.

Ett skott på ena fotknölen i träningsmatchen mot Modo för snart två veckor sedan har gjort att den sista finslipningen av formen lite lidande.

– Jag har bara kört för fullt på is de två senaste dagarna och det känns lite grann fortfarande. Jag provade i lördags men då kändes det inte riktigt okej, så jag fick vila ett par dagar till.

Men när pucken släpps i kväll kan ni lita på att kaptenen finns på isen för sin fjortonde (14:e) säsongspremiär i Brynäs tröja.

Efter några fina år med såväl SM-guld som OS-guld på 1990-talet lämnade Dackell Sverige, Brynäs och Gävle för spel i såväl Ottawa och sedan Montreal i NHL. Den så kallade lockout-säsongen 2004/05 kom han hem till Brynäs igen – då som 32-åring och folk i allmänhet trodde väl att karriären började lida mot sitt slut.

Men icke.

Dackell har stretat vidare i sin karaktäristiska stil på isen – och än tänker han inte lägga skridskorna på hyllan.

– Nej, visserligen tar jag en säsong i taget numera. Men jag hade bestämt mig redan innan jag bröt handen i våras att jag skulle spela en säsong till, berättar han.

• Det kändes inte jobbigt att ladda om när du skadade dig allvarligt i slutet av förra säsongen?

– Nej, faktiskt inte. Om man ska nånting positivt så var det bra att det hände den årstiden. Nu har jag fått hela sommaren på mig att rehabträna och låta det läka ordentligt. Nu behövde jag inte stressa för att komma tillbaka, som det kan vara om man blir skadad i till exempel november.

• Vad säger du om försäsongen som varit?

– Det har varit en härlig stämning i laget och ett bra genrep (7–0 mot Södertälje). Vi har spelat med olika formationer, försäsongen är till för att testa olika saker och det har väl varit bra bitvis, men vi kanske haft lite svårt att hålla i 60 minuter i matcherna.

• Vad förväntas av dig den här säsongen?

– Motivationen är på topp och kroppen känns bra. Jag känner att jag kan vara med och bidra.

• Är du rent av bättre tränad nuförtiden?

– Jag kanske tränar mer rätt nuförtiden. Mycket rörlighet och balansträning och jag kör mycket kondition, cykel och roddmaskin. Jag får inte springa så mycket eftersom mina knän inte pallar för det, men rodden är bra. Jag behöver inte samma träning som en 18-åring när det gäller att lyfta tunga vikter och sådant.

• Är det fortfarande lika roligt att träna hårt och pressa kroppen?

– Ja, faktiskt. Jag vet inte om jag är lite sjuk, hehe! Men jag var på doktorn när jag hade handen i gips efter operation och ville börja träna, men det fick jag inte. Men både själen och kroppen mår bra av att träna hårt, man blir rastlös av att inte få röra på sig.

En annan orsak Dackell nämner att han så gärna vill fortsätta spela är den nya unga generationen som nu stormar fram i Brynäs.

– Det tyder på Brynäshjärta att de stannar kvar här ett år till fast de skriver kontrakt i NHL.

Dackell menar att han kan bidra med att hjälpa de unga i olika situationer under säsongen och i kväll bildar han forwardspar med 19-årige Johan Larsson som knappt var född när Dackell avgjorde den femte och avgörande SM-finalen mot Luleå 1993.

– Ja, haha! Larsson var väl knappt ett år då. Så det är lite komiskt egentligen om man tänker på det. Man kan ju vara pappa till ett par stycken av de här grabbarna, jag har ju en dotter själv som är född -92.

– Men när man är med de här grabbarna i laget känner man sig som 20 själv, säger Andreas Dackell.

Kanske en anledning så god som någon att tro på Brynäs högt satta målsättning – den om att vinna SM-guldet.

Mer läsning

Annons