Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Harju ska ta nya tag i Brynäs

Brynäs har börjat träna igen – och han som ska fylla luckan efter Jakob Silfverberg är på plats.

Sporten träffade Johan Harju som berättar varför hans senaste säsong blev misslyckad och varför han har större chans att lyckas i Brynäs.

Annons

Någon njutning ser inte de första två dagarna i Gävle ut att vara för Brynäs mest meriterade nyförvärv.

Johan Harju ligger på trägolvet inne i styrketräningslokalen och kämpar först med att skicka en hantel runt sin egen kropp i ett ständigt kretslopp och sedan med att få en träpinne runt sina egna fötter i en djävulskt uträknad magövning.

Fystränaren Claes Rahm ser till att 26-åringen från ”en väldigt liten by strax utanför Övertorneå” får ett varmt välkomnande.

Men Harju ser nöjd ut ändå efteråt.

– Förutom grundkonditionen ska jag personligen förbättra benstyrkan under försäsongen. Man känner sin kropp ganska bra och vet vad man behöver, säger han.

Inga sura miner alltså – snarare en del skratt tillsammans med Mats Lavander mitt i arbetet med att få musklerna att vakna till liv igen.

– Jag pratade rätt mycket med honom om Brynäs och det gav mig intrycket att det här var rätt läge för mig att komma hit. Tidigare har Luleå varit det naturliga valet i Sverige eftersom jag kommer däruppifrån – men nu kändes det annorlunda.

En misslyckad säsong är anledningen till det, Harju kom tillbaka från spel i Nordamerika och skulle bli Luleås vägvisare men istället var han petad i flera matcher.

• Har du hunnit fundera över vad det var som fick fel?

– Jo, det har man väl. Allt kändes jättebra från början, man kom liksom hem och jag kände många i laget. Så det var verkligen frustrerande när jag aldrig fick spelet att stämma. Visst har coachen också ett ansvar, men det största ansvaret har nog ändå spelaren själv även om man förstås växer av att få en roll som passar en.

– Luleå spelar ju en hockey som bygger allt på att man ska åka mycket skridskor och hela tiden ligga på motståndarna – och jag tycker nog att det blev lite väl mycket. Brynäs kombinerar med att s-p-e-l-a hockey på ett annat sätt och jag tror det passar mig bättre. Det är viktigt att få ut max av alla olika spelartyper i ett lag.

• Du var den spelare som gjorde flest matchvinnande mål i elitserien både 2006/07 och 2008/09. Är det den rollen du ska ha i Brynäs – vara den som kliver fram när det gäller?

– Jag har alltid gillat att göra mål och det är väl det som jag är här för att göra, visa vägen i offensiven och vara en ledare där.

• Visste du att du skulle till Brynäs redan under SM-finalerna?

– Jo, det var klart redan då. Det var en lite konstig känsla – men jag hade liksom ingen relation till Brynäs och Gävle från förr. Jag visste bara att jag skulle dit – jag hade liksom bara skrivit på ett papper.

• Berättade du för någon?

– Bara de närmaste visste om det. Man vill försöka hålla sånt för sig själv. Det är inte så lätt, det behövs inte mycket för att det ska komma ut. Det läckte ju ut mitt i säsongen att flera andra av spelarna i Luleå skulle lämna. Det är lätt att det blir en massa snack.

• Vad fick du för intryck av finalspelet?

– Jag försökte följa det så gott det gick, jag var ju iväg med landslaget under tiden. Brynäs unga spelare fick verkligen en nyckelroll och drev laget framåt.

• Vad tror du krävs för att ett lag ska kunna försvara ett SM-guld?

– Det gäller att komma igång igen snabbt, säsongen blir ju extra lång för mästarna. Killarna som är kvar sedan tidigare vet ju vad som krävs för att vinna – och vi som kommer in som nya blir ju jäkligt sugna på att få vara med om samma sak när man får höra alla historier. Lavander har berättat en hel del om hur kungligt och mäktigt det var.

”Jag har alltid gillat att göra mål och det är väl det som jag är här för att göra,

visa vägen i offensiven och vara en ledare där.”

Mer läsning

Annons