Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hockeyligan kräver att se Fransons kontrakt

(Ny version) Nu utreder Hockeyligan Brynäs agerande i Cody Franson-affären.

Vd:n Jörgen Lindgren säger till Sporten att han räknar med att få se det omdiskuterade kontraktet – som Cody enligt uppgift betalade 800 000 kronor för att bryta.

Annons

Hockeyligans vd Jörgen Lindgren vill egentligen inte kalla det för en utredning, utan säger att man "samlar in fakta i ärendet".
Det han vill titta på är dock inte om Brynäs eventuellt har brutit överenskommelsen om att inte ta in NHL-spelare på korttidskontrakt – det som bland andra Växjös vd Anders Öman hävdar – utan om övergången från Brynäs till NHL-laget Toronto Maple Leafs är enligt regelboken.
Att gå från elitserien till NHL mitt under säsongen är i allmänhet inte tillåtet.
– Den möjligheten ska man inte ha, säger Lindgren, och säger att just detta är anledningen till att man valt att titta på Brynäs agerande.
• Du säger till Sportbladet att Brynäs och Fransons agerande blir giltigt om det funnits en out-klausul?
– Nja, där kanske det blev lite fel. Det jag har sagt är att om Toronto skulle kunna värva Cody Franson är det antingen om de gjort det före säsongen, eller om det finns en klausul som gör att spelaren kan bryta sitt avtal. Först när avtalet är brutet får NHL-klubben närma sig spelaren, säger Lindgren, som även hört av sig till NHL för att få svar.
– Men klausul eller inte spelar ingen roll för Brynäs del, för man ska inte ha möjlighet att bryta ett avtal för att gå till NHL.
• Kommer du att begära att få se kontraktet mellan Brynäs och Cody Franson?
– Ja, det ingår i faktainsamlandet. Jag har inga tvivel om att jag kommer att få se det.
• Det faktum att Franson fortfarande var kontraktslös när han lämnade Brynäs, kan det rädda klubben från det här?
– Det vet jag inte, det får den här faktainsamlingen visa. Men han lämnade ju Brynäs med avsikten att spela i NHL.
• Frågan om Brynäs har åsidosatt överenskommelsen om NHL-spelare på korttidskontrakt i elitserien, är det något som ni också kommer att titta på?
– Nej. Han hade inget kontrakt överhuvudtaget när han kom till Brynäs. Det här är två olika frågor.
När och hur spelare från elitserien får gå till den nordamerikanska ligan regleras i avtalet mellan NHL och svensk hockey. Sporten har bett att få se det, men nekats med motiveringen att det inte är en offentlig handling.
Enligt Expressen är ärendet inte bara en fråga för Hockeyligan. Nu ska även hockeyförbundet titta på Brynäs agerande.
Expressen skriver också att Cody Franson fått betala cirka 800 000 kronor för att få lämna – det skulle vara den summa han fått i lön under sin tid i klubben.
Brynäs klubbdirektör Hans-Göran Karlsson:
– Jag kan inte kommentera nånting som gäller avtalet med Cody Franson. De där uppgifterna får stå för den som presenterar dem. Jag vet inte var dom kommer ifrån.

Mer läsning

Annons