Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmqvist eller Svedberg – svårt val i ett slutspel

De delar målvaktssysslan – och presterar nästan exakt lika bra.

Frågan är hur Brynäs gör med Niklas Svedberg och Johan Holmqvist i ett troligt slutspel.

Inte en enda gång på 2000-talet har ett lag utan uttalad förstemålvakt vunnit SM-guld.

Annons

Förra årets guldvinnare Färjestad kan ses som ett litet undantag, när Alexander Salak och Christopher Nihlstorp delade hyfsat jämnt på matcherna i slutspelet. Men faktum är att Salak inledde som förstekeeper och var värmlänningarnas val ända fram till den sista semifinalen.

I övrigt är det hur tydligt som helst. I de lag som vinner guld har en målvakt fått förtroendet, inte två.

Hur det blir i Brynäs – där Niklas Svedberg och Johan ”Honken” Holmqvist står noterade för 22 matcher var hittills – återstår att se.

– Vi får se hur vi resonerar. Det är fortfarande en bit kvar dit, säger tränaren Tommy Jonsson.

– Den här situationen vi har är ju unik i sig, att vi har två så skickliga målvakter och en annan konkurrenssituation än andra lag. För att gå långt i ett slutspel kommer det i alla fall att krävas ett j-ligt bra målvaktsspel, den saken är säker, fortsätter han.

Historiskt sett är det överhuvudtaget inte särskilt vanligt alls att målvakter delar på jobbet i ett SM-slutspel, men det har förekommit. Så om Brynäs väljer den vägen – och tar guld – bryter man ny mark.

Svedberg och ”Honken” själv säger att de gillar det nuvarande upplägget, som i elitserien även används av Luleå och i viss mån Skellefteå.

– Under alla år i USA har jag haft det på samma sätt. Det är förbannat mycket roligare att träna (när man delar sysslan). Man måste vara på tå hela tiden, och det driver oss båda enormt mycket, säger ”Honken”.

– Vi har tuff konkurrens mellan oss och det är sporrande. Men det är klart att båda vill spela mer än vi gör, säger Svedberg.

Hur målvaktsduon ser på att fortsätta på samma vis även i slutspelet vill de inte svara på, utan hänvisar till att det är tränarna bestämmer.

Om Brynäs väljer att ändå satsa på en av dem i ett kommande slutspel blir frågan förstås ... vem? De har spelat lika många matcher och ligger på nästan exakt samma räddningsprocent.

– Sett över hela säsongen har det varit jämnt, men i vissa perioder har någon varit hetare. ”Honken” var lite hetare före jul, medan det har känts bra för mig efter jul, samtidigt som han har varit skadad. Nu har han kommit in igen och gjort det bra, säger Svedberg, som får vila i kväll mot Timrå.

Om Tommy Jonsson och de andra i tränarstaben skulle väga in slutspelserfarenhet i ett framtida beslut om förstekeeper ligger ”Honken” bra till. Denne har ju bland annat SM- och VM-guld samt seger i AHL-slutspelet på meritlistan medan Svedberg inte har gjort något slutspel alls på seniornivå.

Mer läsning

Annons