Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga baklängesmål med Jonsson på isen

Lite hårddraget så finns det hockeyexperter som tycker att Brynäs backbesättning inte håller måttet och består av en massa nollor.

Och visst – så är det ju. I alla fall det där med nollorna...

Efter fem spelade matcher har första backparet Lasse Jonsson och Niclas Andersén inte varit inne på ett enda baklängesmål i spel fem mot fem.

Annons

– Det är ju så klart bra. Lite tillfälligheter tillsammans med bra målvaktsspel och en stark defensiv förstås, säger Lasse Jonsson som just nu toppar den viktiga plus/minus-statistiken inför eftermiddagens match hemma mot AIK.

De som inte trott på Brynäs i vinter har hela tiden kommit tillbaka till backbeståndet. Forwards håller hög klass, till och med väldigt hög klass och är namnmässigt ett intressant lag för toppen till och med. Om det inte hade varit det där med försvarssidan sedan Mattias Ekholm försvunnit till NHL.

Det där ger Lasse Jonsson inte mycket för.

– Äh, det är väl ingenting vi kan ta åt oss eller åka omkring och lyssna på. Vi vet själva vad vi kan och alla har tagit ett steg i utvecklingen och blivit bättre. Titta bara på en sån som Simon Bertilsson som nu snittar över 20 minuters istid och verkligen fått ett lyft, säger Lasse.

Det får även gälla honom själv vid 29 års ålder. Nu har han fått varit skadefri och samarbetet med Niclas Andersén går också framåt. Lasse har 6–0 och Niclas 5–0 i fem mot fem-spelet. Fina siffror som ger topplaceringar i hela elitserien och är sköna nollor – även om det är ett mycket tidigt skede av säsongen.

Då gör det egentligen inte ett dugg att det finns andra nollor i andra kolumner. Av de hittills 13 tillverkade Brynäsmålen har inte ett enda gjorts av någon back.

– Om det är tillfälligheter att vi inte varit inne på något baklängesmål så är det väl samma tillfälligheter som gjort att vi inte hittat rätt framåt heller. Men defensiven är i det här fallet det viktigaste för oss och det andra kommer säkert. Det har väl varit några backskott som styrts i mål av forwards och själv har jag haft ett i stolpen som närmast.

Så länge Brynäs vinner matcherna ändå gör det inte så mycket. Tio inspelade poäng efter fem matcher ger visserligen en sjätteplats i tabellen men då har laget spelat två matcher mindre än vissa kollegor.

– Vi har också mött några av lagen som på förhand skulle vara inblandad i toppstriden. Dessutom Linköping, Färjestad och Djurgården på bortaplan där vi har vunnit två och tagit poäng i den tredje. Klart att det ger extra energi och självförtroende, säger Lasse.

Efter två raka bortamatcher flyttar Brynäs in i Läkerol Arena i eftermiddag igen för match mot AIK. Mycket folk och bra stämning är det som Brynäsbacken hoppas på.

– Det skulle vara skoj nu. Vi vet att AIK är ett starkt lag, tighta med en bra målvakt och vassa omställningar. Vi är dessutom förvarnade och ute efter revansch sedan dom klädde av oss ganska bra i träningsmatchen tidigare i höst.

Foto: Annakarin Björnström, Arkiv

Mer läsning

Annons