Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget VM för Ekholm

Vinterns succéback i Brynäs, Mattias Ekholm, finns inte med i Pär Mårts VM-trupp efter den sista utgallringen.

Annons

Det gör däremot forwarden Jakob Silfverberg på forwardssidan, där Jonas Andersson, AK Bars Kazan och Färjestads guldhjälte Dick Axelsson lämnat återbud på grund av skador.

Anledningen till att Mattias Ekholm petar är att NHL-backen Oliver Ekman-Larsson plockas in i truppen.

- Det är aldrig kul att ge såna besked, sa Pär Mårts på söndagskvällen. Det är människor som har som mål att vara med i det här. Men jag får försöka att ge så bra feedback som möjligt så att han förstår varför.

Eventuellt kommer även en forward att strykas.

– Vi måste ha lite tålamod och kolla vad som händer där borta också, säger Mårts och syftar på Nordamerika.
Lundqvist aktuell
New York Rangers målvaktsstjärna Henrik Lundqvist har fått en förfrågan om att vara med i VM. Närmast att bli tillgängliga är Niklas Hjalmarsson och Viktor Stålberg från Chicago, Tampa Bay-duon Mattias Öhlund och Victor Hedman, samt Linus Omark, Oklahoma.
Mårts kan tänka sig att hålla dörren öppen för NHL-förstärkningar även en bit in i andra omgången av Stanley cup-slutspelet.
– Vi anmäler nog inte fullt lag med en gång, utan kommer att ha lite tålamod.
Men det manskap Sverige har i dagsläget kan också räcka långt i VM. Efter förlusterna mot Ryssland och Finland tog Tre Kronor en lika övertygande som viktig seger mot regerande världsmästarna Tjeckien.
– Jag är ruggigt nöjd. Det låter dumt att säga, men ibland tror jag att förluster kan vara bra. Nu var offerviljan bra och vi fick även spela tre mot fem och tre mot sex och klarade det bra, säger Mårts.
Två dagar ledigt
Tjeckien vände 0–1 till 2–1 på knappt tre minuter i första perioden. Men Martin Thörnberg kvitterade till 2–2, ett efterlängtat power play-mål, och i tredje perioden satte Loui Eriksson ledningsmålet för Tre Kronor.
Eriksson spelade sedan även fram Robert Nilsson till 4–2.
Tjeckerna hade flera numerära överlägen och bra tryck i slutet, men Erik Ersberg spelade upp sig efter en tung start och utmanar Viktor Fasth om att bli förstemålvakt i VM.
Spelarna får nu ledigt i två dagar innan truppen återsamlas i Stockholm på onsdag.
– Jag tror att det betyder mycket för dem som har barn att komma hem och leka lite. Jag känner också att det ska bli skönt att komma bort, säger Pär Mårts.
Sverige möter Norge i VM-premiären på lördag.

Mer läsning

Annons