Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag behöver inte säga något - Jonsson säger allt

Egentligen borde jag väl sätta på mig bygdetidningsglasögonen och skriva att det var kul att Järnkrok var tillbaka, att Jakob Silfverberg gjorde poäng för 14:e matchen i rad, att det var nästan 8 000 åskådare i Läkerolen och att om en vecka börjar ju det riktigt kuliga, slutspelet, och då går det säkert jättejättebra.

Annons

Men jag låter tränaren Tommy Jonsson anslå tonen i dag.
Han sa: "Jag är rent ut sagt förbannad. Vi var åt helvete för blöta i sista perioden. Vi ger bort den här matchen."

Sånt är läget i Brynäs en vecka före slutspelet börjar.
Så här är läget också, att Brynäs hastig och inte ett dugg lustigt ramlade ned till femte plats i tabellen – när man själva förlorade och när HV71 gjorde ett sent mål mot Linköping och smet förbi.
Från kontrollrummet meddelas dessutom att femma, så lågt har Brynäs inte varit placerat i elitserien sedan oktober nån gång i höstas.
Men nu alltså, när det gäller – så blir den Gyllene generationen till den Undanglidande generationen och sviker sig själva, och sin invärtes kokande tränare.

Jag frågade Tommy Jonsson vad som hände i de sista perioden, och fick ett svar direkt från ett sårat hockeyhjärta:
"Ingenting. Absolut ingenting".
Ändå var det här en match där Brynäs fick ett monumentalt momentum, när Jakob Silfverberg gjorde 2–1 i den sista hundradelen av den andra perioden och målet till slut godkändes efter video- (eller klock-)granskning.
Ett sånt mål ger egentligen ett wild card till en seger, det är bara att rusa ut i omklädningsrummet i målrus och tugga lite på en kompositklubba och rusa ut igen och fortsätta på det övertag man skaffat sig.

Brynäs gick tydligen ut, tog en kopp te, en skorpa, en skorpa till och så ytterligare en kopp te.
Sedan lommande man ut till den sista perioden, och lät Frölunda ta över matchen och dess fans få ta över ramsan "Gulden ska hem...till Göteborg" – den där som Brynäsklacken abonnerat på volymmässigt hela säsongen.
Brynäs avslutar nu elitserien på sämsta sätt, och riskerar att missa platsen bland de fyra bästa och därmed favören av en avgörande hemmamatch i en lång kvartsfinalserie.

Det lätta sammanbrottet i den sista perioden sitter dock tydligt ihop med utvecklingen, eller snarare avvecklingen i elitserien. På de senaste sex matcher har Brynäs nu fyra förluster och bara fem poäng (av 18 möjliga). Dessutom har ett Sveriges bästa hemmalaget på tre matcher i Läkerolen noterat tre raka förluster.
Nu måste det bara bli seger mot superjumbon Timrå, som trots att man saknade ett halvt lag ändå vann borta mot Färjestad.
Att studsa tillbaka, och det har Tommy Jonssons lag lyckats med rätt många gånger tidigare i vinter, är fullständigt nödvändigt. Men det är inte helt säkert att ens en seger mot Timrå ger en fjärdeplats. HV71 har Djurgården i sista omgången, medan Frölunda tar emot Färjestad i Scandinavium.
Hemmasegrar där, och Brynäs är femma och får stå med hjälmen i handen och vänta på besked om vilket lag man får möta.
Ser tabellen ut som den gör nu, kan det mycket möjligt blir...Frölunda. Frölunda har 4–1 i matcher under säsongen mot Brynäs, efter gårdagens 3–2.

En omgång kvar. Sedan börjar det alltså det roliga. Tommy Jonsson har först två dagar före Timråmatchen att väcka laget, och sedan ytterligare några att skaka om spelarna ordentligt.
Jag hade trott att det här med tabellen skulle klarna i går.
Det blev bara värre.

Mer läsning

Annons