Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Janne gläntar på dörren – men sedan är det stopp

Innanför den här dörren kan den finnas.

Den hemliga formeln.

Brynäs andretränare Janne Larsson är lagets videoanalytiker och har en klar bild av hur Frölunda ska besegras.

Annons

Först är Janne Larsson tveksam till att prata om det överhuvudtaget.

Men efter att ha rådfrågat huvudtränaren Tommy Jonsson går han med på att berätta för Sporten om sitt uppdrag som videoanalytiker. Alltså den som sitter och går igenom mängder av matcher på dvd, för att sedan redigera ner materialet till lämplig längd, säg tio minuter, och slutligen presentera det för spelarna.

Men vi får inte komma in i ”det hemliga rummet”. Där man en genomsnittlig eftermiddag, om man hade tillträde, troligen skulle hitta Janne Larsson sittande med pannan i djupa veck framför datorn och analysprogrammet Interplay.

– Äh, hemligt är det väl inte, säger Larsson och skrattar.

– Men vi har lite grejer uppskrivna där nu...

I stället sitter vi inne på Brynäskansliet, med åtminstone tio meters säkerhetsmarginal till det där rummet, och försöker få grepp på vad det egentligen är den forne poängkungen gör när han analyserar hockeymatcher.

En första, måhända okunnig fråga som dyker upp är: Varför göra sig besväret – koll på motståndarna måste väl Brynässpelarna ha ändå med tanke på alla matcher som spelas?

– Det är mer för att vi ska vara trygga, och vara säkra på att vi inte har bommat något. Så gör vi med alla motståndare, svarar Larsson lugnt.

Om ni inte skulle göra det – hur mycket fördel får motståndarna då?

– Det vet jag inte. Alla jobbar ju så här, och jag tror att alla lag när de går in till en elitseriematch har väldigt bra koll på hur det andra laget spelar. Men det är inte avgörande, för sedan ska det ju ändå spelas om det därute.

– Det handlar om att få matchen dit man vill. Vi kanske vill ha matchen på ett sätt och motståndaren på ett annat, så nånstans blir det en kamp där. Och i slutändan handlar det ändå väldigt mycket om ett otroligt hårt jobb därute efter det mönster man kommit överens om. Och att vinna många kampsituationer, överallt på banan.

Vad han har lärt sig om Frölundas spel så här långt är en kanske mer begåvad fråga. Den lämnas dock obesvarad. Om Brynäs eventuellt har kommit på någon hemlig segerformel är det en djupt bevarad hemlighet.

Vad kan du säga om Frölundas sätt att spela, utan att avslöja för mycket?

– Ingenting, säger Larsson och skrattar samtidigt som han ser allvarlig ut.

– Nä, det är så viktigt nu, vi tänker inte släppa på någonting. Vi håller det inom laget.

Han vill inte heller berätta vilka detaljer han brukar titta på när han kollar igenom dvd-filmerna han får.

I stora drag avslöjar han i alla fall hur hans arbete går till. Inför en match tittar han på både Brynäs och motståndarens senaste insats på isen. Materialet kommer från Hockeyligan och laddas ner från nätet. Därefter ska det ”taggas”, så att Larsson snabbt kan spola fram till exempelvis motståndarens alla powerplay eller boxplay i matchen.

Sedan väljer han ut ett antal situationer och gör en presentation, först för Tommy Jonsson och senare, efter ytterligare lite redigering, för spelarna.

– Jag försöker hålla det ganska kort, annars blir det rörigt för spelarna. På hösten kanske det blir lite längre, när vi inte hunnit spela så många matcher mot alla lag, säger Larsson.

Där det behövs använder han slowmotion och annat lull-lull, det finns nämligen alla slags finesser i det program han använder.

Huvudmålet är inte att visa Silfverberg, Järnkrok och kompani hur motståndarna troligen kommer att spela, även om det finns med i presentationen. Det viktigaste är att visa hur Brynäs ska agera på planen.

– Vi plockar fram positiva exempel. Mycket av det är sådant vi jobbar med varje dag på träning, det handlar om att förstärka det.

Janne Larsson har varit videoanalytiker ända sedan han kom in i Brynäs ledarstab 2008. Det är inte svårt, hävdar han, däremot tidskrävande. Ett antal timmar i veckan ägnar han åt den sysslan.

– Men det är roligt. Man lär sig väldigt mycket och du får fram väldigt många bra saker med det här programmet, konstaterar han.

Nu vill ju inte du avslöja vad ni kommit fram till i granskningen av Frölunda. Men jag själv har noterat att ni inte gjort så många mål mot dem. Det antar jag att ni har upptäckt också...

– Ja, absolut.

Och ert motmedel mot det?

– Naturligtvis att göra det vi ska göra ännu bättre. Sedan tänker jag inte gå in på vad det är för någonting. Men vi har en bra bild av hur vi ska spela för att vinna matcherna, det känner vi oss trygga i. Vi tror stenhårt på vårt sätt att spela och att vi ska ta hem den här kvartsfinalserien.

Mer läsning

Annons