Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnkroks debut slutade illa

Det började illa och slutade katastrofalt dåligt.

Sveriges Tre Kronor svarade för en svag insats mot Tjeckien och förlorade med 5–2.

– Det hade kunnat vara roligare. Jag tyckte mest att jag åkte och virrade hela matchen, summerade Brynäs Calle Järnkrok sin landslagsdebut.

Annons

Efter flera återbud, bland annat från tre brynäsare, kunde inte Tre Kronors förbundskapten Pär Mårts ställa den trupp han önskat på isen i Ö-vik.

Och man tänka sig att den svenska ledningen önskade att en spelare som Jakob Silfverberg funnits tillgänglig. Mårts erkände själv efteråt att det var en av de sämsta landskamper Tre Kronor gjort under hans ledning.

Tjeckien gjorde tidigt 1–0 och sedan också 2–0 i början av den andra perioden. Sedan ryckte Sverige upp sig både spel- och resultatmässigt. Men 2–2 inför den tredje perioden räckte inte långt.

Inom loppet av tre minuter brakade allt samman för Tre Kronor.

Brynäs Calle Järnkrok gjorde absolut inte bort sig i sin landslagsdebut, men fanns inne på isen när raset inleddes och Tjeckien avgjorde matchen.

– Två snabba vändningar där vi går bort oss. Vår kedja var inne på bägge målen (2–3 och 2–4), lite slarvigt av oss, menade Järnkrok som erkände att han var nervös.

– Jag tycker inte att jag fick ut så mycket alls på isen. Jag hade velat spela mitt spel, men jag var lite nervös och det släppte aldrig riktigt heller. Det började lite tungt för mig och jag kom aldrig ur det.

• Var du lite tagen av stundens allvar?

– Nej, det var väl inte så heller. Men jag kom inte in i det och det blev ju inte bättre.

Calle Järnkrok fick dock ett rejält förtroende och inledde varje svenskt power play som center i sin kedja med Mika Hannula och Martin Thörnberg.

Fast positionen framför Tjeckiens målvakt var kanske inte riktigt vad man hade förväntat sig.

– Nej, inte jag heller. Det bara blev så där att jag hamnade framför målvakten. Det finns de som är bättre än mig på att stå där. Vi ska egentligen ha mer fart och röra oss i power play och inte ställa upp så mycket.

Sveriges 2–1-reducering kom i power play, men då var inte Järnkrok på isen.

Efter att Tjeckien avgjort matchen med sina tre snabba mål försökte Pär Mårts ändra lite i uppställningarna. Men det var inte han som plockade bort Järnkrok från tekningarna.

– Nej, det var jag själv som sa till (Martin) Thörnberg att ta några tekningar. Jag hade tekat illa, sa Järnkrok självkritiskt.

Och även förbundskaptenen hade några förmanande ord till den unge Brynäscentern.

– Calle började bättre än han avslutade matchen. Han måste lära sig att det är starkare och snabbare gubbar på den här nivån. Men det är bra lärdom för honom, menade Mårts.

Nästa match spelas mot Ryssland på lördag i Helsingfors dit den svenska truppen flyger i dag, fredag.

SVERIGE–TJECKIEN 2–5 (0–1, 2–1, 0–3)

Första perioden: 0–1 (2.34) Petr Nedved.

Andra perioden: 0–2 (1.42) Jakub Petruzalek (Jakub Klepis) spel fem mot fyra, 1–2 (6.14) Andreas Jämtin (Staffan Kronwall, Fredrik Warg) spel fem mot fyra, 2–2 (14.26) Jonas Andersson (Jesper Fasth, Niklas Persson).

Tredje perioden: 2–3 (2.40) Petr Nedved (Zbynek Irgl, Tomas Mojzis), 2–4 (5.12) Jiri Novotny (Ales Kotalik, Petr Hubacek), 2–5 (5.53) Jakub Petruzalek (Miroslav Blatak, Jakub Klepis).

Mer läsning

Annons