Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnkroks finalskott

Brynäs är klart för SM-final efter 4–1 i matcher mot Färjestad.

Och nu ska en av hjältarna, Calle Järnkrok, se till att skapa sina egna finalminnen.

Annons

För han kommer inte ihåg någonting från senast det begav sig.
– Nej, jag har inte ett enda minne från det, erkänner han.

Som alla vet har inte Brynäs spelat SM-final sedan klubben vann SM-guld 1999. Flera av dagens hjältar hade knappt börjat skolan när Ove Molin satte segerpucken mot Modo för tretton år sedan.
Efter 4–2 i går kväll mot Färjestad är det dags igen. Och som hela Gävle har väntat och längtat efter det.
– Det här betyder förstås jättemycket för hela stan och för Brynäs, säger Calle Järnkrok som bar fram Brynäs i den femte semifinalen och gjorde det matchavgörande 3–2-målet.

Men våren 1999 brydde sig inte Calle Järnkrok, sju år gammal, särskilt mycket om hockey.
– Nej, jag minns inget av det. Fast jag har förstått sett lite av matcherna senare och när Ove gör sin grej på slutet när han avgör. Han snackar ju jämt om det också, flinar Calle Järnkrok.

Nu är Järnkrok däremot själv en av de stora förgrundsfigurerna i det Brynäs som hela säsongen haft SM-guld som mål – och 20-åringen ska se till att skapa sin generations historia
– Nu är vi där för att spela om guldet och jag tycker faktiskt inte att det var något snack till slut. Vi var bättre sett över alla matcher.

Brynäs har faktiskt inte förlorat någon av semifinalerna under ordinarie tid, den första matchen vann Färjestad efter förlängning, och sedan har Brynäs vunnit fyra raka.
– Vi var inte bra i första perioden i dag och ändå har vi 1–1 i första pausen. Sedan får de 2–1 tidigt i andra, men jätteviktigt att vi fick 2–2, då vände matchen, tyckte Järnkrok.
Kvitteringen skickade Sebastian Wännström in sedan han fått tag på returen efter Jakob Silfverbergs stolpskott.

Men till skillnad från Järnkrok har Wännström en del minnen från 1999 trots att även han bara var sju år då.
– Jag tror faktiskt att jag såg någon av matcherna här på plats och jag minns tydligt när dom vann, säger Wännström som förutom 2–2 också passade fram Järnkrok till 3–2-målet.
– Calle brukar komma i den där bågen och det var bara att lira fram honom, det blev perfekt, sa Wännström som satt och myste efter att hela laget varit ut på isen en sväng till – inropade av fansen på ståplats.

• Många pratar om att pucken var över blålinjen och att det i så fall var offside när du vann tillbaka pucken innan målet?
– Ja, jag hörde det nu efteråt men det är inget man tänker på när man spelar utan man kör bara på till domaren blåser. Även om det var ett viktigt mål för den här matchen så vet jag inte om det betyder något över hela serien att dom inte blåste av där.

Eftersom ingen signal
kom kunde Järnkrok passa ner till Wännström som spelade tillbaka till Järnkrok.
– Målvakten (Cristopher Nihlstorp som var tillbaka i FBK-kassen) kom långt ut och jag såg ingen lucka därför väntade jag ut honom och gick runt.

• Vilka vill du helst möta i finalen nu då?
– AIK! Bägge heter ju det så... nä, men det spelar ingen roll. Vi ska vinna vilka än vi möter.
För Järnkrok väntar alltså en SM-final, sedan kanske VM-spel – men NHL-spel nästa säsong är något som fortfarande är höljt i dunkel.
– Jag har kontrakt med Brynäs fortfarande, och har inte skrivit på något med Detroit. Så just nu vet jag inget annat än att jag spelar i Brynäs även nästa säsong. Men först det här!

Mer läsning

Annons