Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan VM-debuterade

Johan Larsson VM-debuterade mot Tjeckien – och firade med att göra en assist.
Sverige vann med 4–1 i toppmötet över Tjeckien i ett Globen där VM-stämningen hade infunnit sig.
– Larsson tillhör en av världens bästa i sin åldersgrupp, sa Pär Mårts till TV4.

Annons

Johan Larsson fick möjligheten att göra sin VM-debut då skadade Fredrik Pettersson inte kom till spel. Och Johan Larsson som placerades bredvid Joel Lundqvist och Niklas Persson i fjärdekedjan slängdes in i hetluften direkt.

Kedjan med Lundqvist som den store ledaren gjorde det viktiga 3–1-målet i den tredje perioden. Johan Larsson hittade Niklas Persson som sköt ett skott som Joel Lundqvist smått osannolikt lyckades styra in via ribbans undersida.

Sveriges förbundskapten Pär Mårts hyllar Johan Larsson efter 4–1-segern i Globen.

– Han tillhör en av världens bästa i sin åldersgrupp, han kommer växa av att få speltid i VM, sa Pär Mårts till TV4.

Annars var det Detroit Red Wings-spelarna Johan Franzén och Henrik Zetterberg tillsammans med Loui Eriksson som dominerade i matchen.

Detroit Red Wings brukar lite skämtsamt kallas för Swedish Red Wings i NHL-ishockeyn med de många svenska spelarna i klubben.

Med en kvartett Detroitspelare i Tre Kronor har guldförväntningarna stigit.

Inte minst då Henrik Zetterberg, Johan Franzén och Niklas Kronwall var med redan 2006 och spelade hem ett VM-guld till Tre Kronor.

Trion var också framträdande mot Tjeckien.

• Franzén, näst bäste svenske målskytt i NHL med 29 mål, gav Tre Kronor en drömstart på matchen då han skickade in 1–0 redan efter 2.42 efter starkt jobb framför mål. Franzén tog tillvara på en retur från målvakten Jakub Stepanek som först klarat Loui Erikssons skott. Regissör till målet var Henrik Zetterberg som hittade Eriksson med en superb passning. Franzén, som inte sköt ett skott på mål i premiären, hittade nu rätt med sitt första

– Zetterberg gör ett bra jobb offensivt bakom målet och får fram pucken till mig, säger Franzén till TV4.

• Niklas Kronwall sköt 2–0 efter bara 50 sekunder av den andra perioden sedan Stepanek stått och halvsovit och inte täckt sin främre stolpe. Zetterberg spelade fram på nytt.

Efter att ishockeyförbundet sänkt biljettpriserna var Globen mer välfylld än i premiären mot Norge (svensk 3–1-seger), stämningen hög och publiken (10 076) njöt av ett Tre Kronor.

Men flera heta lägen missade också och i slutet av andra perioden började den höga farten och intensiteten hos Tre Kronor mattas av. Men i början av tredje perioden skänkte Fasth ett mål till tjeckerna. AIK-målvakten skulle spela bort en sargretur med klubban, men slog pucken till framstormande Jakub Petruzalek som skickade in reduceringen.

Tonåringarna Jonas Brodin, 18, och Johan Larsson, 19, gjorde VM-debut efter att ha blivit inskrivna i truppen på grund av skador. Bägge skötte sig bra och var inne på Joel Lundqvists 3–1-mål efter 10.24. Niklas Persson gjorde sedan 4–1 i tom bur.

Larsson ersatte Fredrik Pettersson som är borta sedan han brutit armen. Brodin ersatte backen Jonathan Ericsson som förmodligen är tillbaka mot Danmark på måndag kväll.

Mer läsning

Annons