Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känslosamt jubileumsjubel

När Tord Lundström klev ut på isen och fick en stående ovation av drygt 8 500 åskådare i Läkerol Arena så var det säkert mer än ett öga som blinkade fram en tår.

En 93 kilo tung och tuff norrbottning stod i alla fall på blå linjen och fick bita sig i läppen några sekunder.

– Erkänner direkt att det kändes i magen. Det var oerhört mäktigt, stort och det blir ett ögonblick att ta med sig, sa Mats Lavander som dessutom gladde sig åt ett eget mål i 2–1-segern mot Växjö.

Annons

När Brynäs inledde sitt 100-årsfirande kunde även en som gör sin allra första säsong i föreningen känna stolthet över klubbmärket på bröstet och det faktum att han inte ens var född när flera av hockeylegendarerna som flimrade förbi på storbildsskärmen hade slutat sina karriärer.

– En sån här kväll är det absolut så. Med så mycket folk på läktaren och allting innan blev det en magisk stämning. Jag såg förstås aldrig Tord Lundström när han spelade men känner ju till hans sagolika karriär. Det sitter dessutom i väggarna här nere.

Talen, nationalsången och Silfverbergs tröjbyte från 33 till 100 gjorde Brynäs ännu mer laddat.

– Vi var bra på gång i alla fall men det är klart att det kanske gav lite extra energi och go. Vi kom i alla fall ut starkt och hela första perioden var vi riktigt bra, sa Lavander.

Det var han själv som såg till att Brynäs hade med sig 1–0 ut i omklädningsrummet efter 20 minuters spel.

Ett power play-mål där det var omöjligt för Växjö att försvara sig.

– Nordquist vann tekningen och Ekholm sköt ett tungt och bra skott som träffade mål. Det blev retur rakt ut och det är ju där jag ska vara. Måste erkänna att det var jäkligt skönt att se den gå in. Det var ett tag sedan jag gjorde mål.

Hans femte för säsongen var på så sätt ett typiskt Lavander-mål där han är stark och svår att flytta för motståndarna. Över huvud taget var det en match som passade Piteåsonen.

– Jo, det måste jag säga. Det var tufft där både vi och Växjö ville vinna. Fysisk hockey och lite jidder med snack också. Äh, jag gillade i alla fall det.

Sedan Växjö kvitterat i andra perioden avgjorde Brynäs på ett nytt pp-spel. Den här gången var det Jonathan Granström som styrde in en snygg passning från Calle Järnkrok. Brynäs andra raka seger och en fortsatt fin tabellplacering.

Att laget har gått så pass bra hela säsongen gör det enklare för Lavander som själv tycker att han kan mer än han visat.

– Riktigt nöjd är jag ju inte. Det är klart att man gärna skulle vara med och bidra lite mera. Men nu har ju laget ändå vunnit mycket hockeymatcher och det är bara att jobba på för egen del. Det var i alla fall otroligt skönt att få göra det här målet.

Brynäs går in i jubileumsåret som vinnare. Men så mycket nyårsfirande blir det inte.

– Jag har föräldrarna här och det blir väl lite stilla hemma med familjen. Sedan har vi ju AIK borta på tisdag, avslutade Lavander.

Mer läsning

Annons