Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Klart jag är besviken”

Rekordmånga svenskar togs i NHL-draften, 28 stycken. Ändå ratades Brynäsbackarna Kalle Johansson och Victor Berglind – trots att de rankades betydligt högre än exempelvis Emil Molin, ende brynäsare i draften.

– Det är klart jag är besviken, säger Kalle Johansson.

Annons

Han rankades som nummer 15 bland de europeiska spelarna totalt, som femte back, och fick även åka över till Nordamerika för tester och intervjuer inför draften. Samtliga spelare framför honom, med undantag för Timrås Jeremy Boyce Rotevall, valdes av olika NHL-klubbar.

Men inte Brunflofostrade Kalle Johansson, som följde draften hemma i soffan.

– Jag har ingen aning varför, det är som det är. Klart jag är besviken, men det är bara att kämpa på, det är inte kört bara för att man inte blir vald den här gången. Det kommer fler chanser.

– Mitt mål är att göra så bra ifrån mig som möjligt i J20 och kriga till mig en plats i A-laget den här säsongen.

Troligtvis är det Kalle Johanssons storlek, 174 cm/76 kg, som får NHL-klubbarna att tveka. Victor Berglind har redan ett A-lagskontrakt, men valdes inte heller i draften.

Trots att han liksom Kalle Johansson har varit bofast i juniorlandslagen, och trots att även han rankades relativt högt på listorna inför draften, som sjunde europeiska back.

– Ja, det var väl mitt år att bli draftad egentligen, men det är inget att gräva ner sig för. Det finns andra sätt att nå NHL. Jag tränar på och vill framför allt ta en ordinarie plats i Brynäs den här säsongen. Och sen kommer det ett junior-VM som jag gärna vill vara med på, säger Berglind, som har sitt ursprung i Arvika.

Så här sa Kalle Johanssons agent Johan Finnström till Sporten inför draften:

– Rankingen ger en viss fingervisning. Men det är ändå svårt att veta hur det ska bli. Ibland går spelare som rankas lägre mycket tidigare än beräknat, det hänger på vad klubbarna anser sig behöva.

Kanada hade flest spelare som draftades, 79 stycken. USA var näst bäst med 64 spelare, och sedan följde Sverige med 28. Nio finländska spelare valdes medan endast åtta ryssar och tjecker gick i draften.

Två från Norge och en dansk spelare valdes.

Mer läsning

Annons