Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommer nästa nolla i kväll, Honken?

Johan Holmqvist är på toppen av sin karriär sett till siffrorna – men själv ser han sig inte som färdigutvecklad på långa vägar.

– Nej, och det är det som gör det så förbannat kul, säger "Honken" inför kvällens match mot HV71 – som kan bli rena målvaktsfajten.

Annons

Johan Holmqvist, 34, har räddat 92,65 procent av alla skott han fått på sig den här säsongen.

De siffrorna har han bara överträffat en gång tidigare under karriären, i Brynäs 2005/2006.

– Det känns bra tycker jag, det har det gjort en längre tid, säger "Honken", som tidvis störts av sjukdom men känner sig helt okej numera.

Är du bättre än någonsin rent av?

– Nä, det vet jag inte. Det där med statistiken... det beror ju inte bara på målvaktsspelet, det beror på hur man spelar som lag, hur man jobbar tillsammans och vilket försvar man har.

– De har gjort det bra i försvarsspelet, och vi fortsätter att jobba med det för att det ska bli ännu bättre.

Tommy Jonsson, tränaren, imponeras av sin förstekeeper – framför allt på det sätt som målvaktsveteranen kom tillbaka efter tavlan och förlusten mot Färjestad.

– Han spelar på en väldigt utsatt position. När sånt där händer blir det otroligt utpekande, medan en utespelare som gör misstag inte märks på samma sätt, säger Jonsson.

– Sättet han kommit tillbaka, mot Luleå (ett insläppt) och nollan mot Växjö... det visar styrkan hos honom. Han har verkligen visat att han är en fantastiskt bra målvakt, fortsätter Jonsson.

Johan Holmqvist själv rycker dock på axlarna åt det där.

– Det är ju över en vecka sedan nu. Jag har varit med för länge för att gräva ner mig för såna saker. Det där är sånt som har hänt förr och som kommer att hända igen, så det är bara att jobba vidare.

Holmqvist har under säsongen spikat igen i tre matcher och har därmed med råge passerat Michael Sundlöv som den målvakt som hållit flest elitserienollor för Brynäs.

Men trots alla räddningar ligger han bara nia i seriens målvaktsliga, som dock är jämn i toppen.

Det är många som har hög räddningsprocent – vad beror det på, är det skydden eller kläderna?

– Nej, skydden är det definitivt inte. Den största anledningen är att målvaktsspelet har utvecklats något enormt. Det läggs otroligt mycket kraft på målvaktsträningen nuförtiden. Och så är spelet kanske mer försvarsinriktat nu, säger "Honken".

Du utvecklas också med andra ord...?

– Ja, jag utvecklas varje dag i stort sett. Jag försöker bli så bra som jag bara kan. Det är förbannat kul, man vill ju utvecklas hela tiden.

Vad har du kvar att utveckla?

– Allting. Det är det som är så underbart, det finns hela tiden nya saker att förbättra.

HV71:s Gustaf Wesslau är en av målvakterna "Honken" har framför sig i statistiken. Han och Jonas Gunnarsson har fixat tre raka nollor åt HV71 – och Wesslau spikade igen när HV slog Brynäs med 3–0 i Läkerolen tidigare i vinter.

– Wesslau har haft en kanonsäsong. Han är väldigt allround, en tajt målvakt som är reaktionssnabb och svår att klura ut. Förhoppningsvis gör vi ett bättre jobb framför honom än senast, säger Holmqvist.

Mer läsning

Annons