Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna med Brynäshjärta

Vännerna Eva, Mia och Alexandra stod längst framme vid scenen när SM-guldet firades på torget i våras. Att deras älskade Brynäs skulle vara mätta efter den segern är det ingen av dem som tror.

– Alla lag kommer att vilja slå Brynäs, det kommer bli jättespännande, säger Eva Andersson.

Annons

Den som besökt Läkerol Arena har med stor säkerhet skymtat en matchtröja med namnet ”79 Andersson” på ryggen. Den tillhör Eva Anderssson, 32, som fick upp ögonen för Brynäs efter SM-guldet 1993. Eftersom hon bodde i Ånge på den tiden dröje det till guldåret 1999 innan hon flyttade till Gävle och började gå på Brynäs hemmamatcher. Sedan dess har hon sett varje hemmamatch från ståplats. Ibland åker hon på bortamatcher, i våras reste hon till Skellefteå för att se Brynäs spela.

Mia, 43 år, bor i Upplands Väsby och kör 30 mil tur och retur torsdagar och lördagar när Brynäs spelar hemmamatch. Hon har två vuxna barn som snart är utflugna ur boet, och då går flyttlasset till Gävle för Mia. På så vis kommer hon närmare vännerna. Och inte minst sitt älskade Brynäs.

Alexandra, 21, fastnade för laget säsongen 07/08 då Brynäs spelade kvalserie. I början följde kompisar med på matcherna, men när Alexandra inte fick nog av Brynäs räckte inte vännernas intresse till. Hon gick själv till arenan, där hon träffade Eva och Mia.

Tjejerna tycker att det är ännu roligare att gå på hockey efter att de blivit vänner. Numera träffas de och äter Brynäsdekorerade tårtor, går på träningsmatcher och följer Brynäs isträning. Eva, Mia och Alexandra hävdar att de inte pratar särskilt mycket Brynäs när de ses, men erkänner att de har sett guld-dvd:n så många gånger att de kan den utantill. Alexandra minns tillbaka på slutspelet med skräckblandad förtjusning. Nervositeten mellan varje match var enorm, det gick knappt att sova eller äta, förklarar hon.

Allt eftersom säsongen närmar sig blir det mer hockeyprat för tjejerna. När försäsongsmatcherna tar vid uppstår nya samtalsämnen. De stora frågorna inför hösten är hur målvakten Rahm kommer att stå sig i målet, samt hur Järnkrok kommer att klara sig utan Silfverberg. Efter vad Mia sett under försäsongen tror hon att det kommer att ordna sig när det gäller båda frågetecknen.

Att Brynäs är mätta efter sitt SM-guld är det ingen av dem som tror.

– Alla lag kommer att vilja slå Brynäs nu, det kommer bli jättespännande, säger Eva.

Däremot tror de att det kommer bli svårt att försvara guldet. Eva menar att det bara är ett lag som vunnit SM-guld två gånger på 2000-talet, Djurgården. Att Brynäs gör om den bragden håller de inte för troligt.

Supporterbrudarna lägger inte fokus på enskilda spelare, det är hela laget som gäller. Efter en stund kryper det dock fram att det finns spelare som ligger tjejerna närmare hjärtat än andra. Eva och Mia gillar Honken, samtidigt har Eva alltid hållit ett extra öga på Widing. Alexandra storgillar Lavander.

– Han verkar trevlig och har en mysig dialekt, säger hon.

Mia erkänner att det var Mats Näslund som fick henne att få upp ögonen för ishockey på 80-talet.

–Han var snygg på den tiden, säger Mia med ett leende. Runt hennes hals hänger ett silversmycke med Brynäs ingraverat.

Som trogna supportrar ser de naturligtvis lagets träningar. Tjejerna skrattar när de berättar hur Widing skruvade av korkarna på vattenflaskorna i båset. Alla spelarna anade oråd innan de drack, utom Enterfeldt som fick vatten över hela sig.

– Han måste lära sig att se upp för sånt där bus nu när han kommit till Brynäs, ler Eva.

När det gäller kommande säsong låter de hockeyfrälsta damerna som en mediatränad ishockeytränare.

— Vi tar en match i taget, säger de bestämt.

Mer läsning

Annons