Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larsson kan ta gyllene trippel

Allt han gjort hittills under säsongen har slutat med guld.

Succén i junior-VM följdes upp med SM-seger. Nu siktar Tre Kronors stjärnskott Johan Larsson, 19, på att ta en unik trippel.

– Det har varit ett bra år hittills så det är bara att köra på. Då brukar det gå vägen, säger han om fortsättningen av hockey-VM.

Annons

Brynäs gotlänning, som redan tillhör NHL-klubben Minnesota, VM-debuterade mot Tjeckien i lördags kväll.

Det blev en assist från Larsson, som spelade i "gnuggarkedjan" med Joel Lundqvist och Niklas Persson. En kedja som gjorde mer än gnuggade och svarade för två mål och sammanlagt fem poäng.

– Det funkade bra ju längre matchen gick. Det är två bra spelare jag spelar med, hårt jobbande, så vi passar bra ihop. Det var underbart att få kliva ut och VM-debutera, speciellt på hemmaplan och med en vinst, säger Larsson.

Larsson anmäldes i VM-truppen sedan Frölundas Fredrik Pettersson brutit armen i premiären mot Norge. Även Färjestadsbacken Jonas Brodin, 18, debuterade mot Tjeckien.

Mårts imponerad
Förbundskaptenen Pär Mårts var imponerad av bägge tonåringarna och speciellt av att de inte visade någon respekt för motståndarstjärnorna.

– Det gäller att våga och göra det man är bra på. Det är ju filosofin i landslaget också, säger Larsson.

I Brynäs och JVM-laget var han en av stjärnorna som det mesta kretsade kring. I Tre Kronor har han fått en annan roll.

– Så är det, det är några av världens bästa spelare i det här laget, så man får ta den roll man får och göra det bästa av det, säger han.

Som gotlänning är förstås jämförelserna med Håkan Loob oundvikliga. Loob vann Stanley cup, OS-guld, VM-guld och SM-guld innan han lade skridskorna på hyllan 1996.
Då var Johan Larsson tre år.

– Jag börjar vänja mig vid jämförelserna. Jag har egentligen ingen koll på honom som spelare, men vad jag har hört var han riktigt bra och har en bra meritlista, säger han.

Hockeyfamilj
Larsson är från Lau på södra Gotland – "det bor väl kanske 300 där" – och kommer från en hockeyfamilj där pappa och hans äldre bröder har varit och är aktiva. Han debuterade i division 2-laget Sudrets a-lag som 14-åring.


Fem år senare spelar han VM i ett svenskt "Dream Team".

– Det hade jag inte kunnat drömma om. Det är underbart att stå här i dag, säger han efter att ha avslutat ett träningspass inför publik på Hovet.

På måndagen väntar Danmark. Och nästa steg mot den där guldtrippeln.

– Det blir tufft. De kommer att göra allt i sin makt för att slå oss. Så det gäller att vi är på tårna från början och har bra fokus.

TT

Mer läsning

Annons