Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larsson ledde Brynäs till ny seger

Calle Järnkrok och Jakob Silfverberg är redan med i Tre Kronor.

Om inte Johan Larsson hade ett Junior-VM att se fram emot skulle han också ha en plats i Pär Mårts landslagsbygge. Garanterat...

– Klart man börjar snegla på JVM. Det är grymt stort, säger gotlänningen efter segern med 4–3 mot formtoppade HV 71 där han var en av isens främsta aktörer.

Annons

Att han bara är 19 år och gör sin andra elitseriesäsong syns inte. Så mogen i sitt spel, så kall och så bra. Inte undra på att han klivit fram och har rollen som förstecenter i ett Brynäs som just nu har prickat in en formtopp.

– Det är klart vi gör en bra match. Det är inte lätt att vinna här nere i Jönköping och det blir en krigarseger där vi får jobba hårt i defensiven de två sista perioderna, säger Johan.

Brynäs lade grunderna till segern i första perioden som slutade 3–1 efter drömstart med mål av Sebastian Wännström, Sebastian Lauritzen och Ryan Gunderson. Den sistnämnde läckert framspelad av Johan Larsson i periodens sista minut. Men frågan är om den lätta backhandsfösningen mitt i en dragning var meningen.

– Nä, jag måste erkänna att jag tappade pucken. Men det blev ju bra för Ryan kom precis i den luckan, sa Johan med ett skratt.

Då var hans andra assistpoäng i allra högsta grad meningen och kom i ett viktigt skede av matchen. Brynäs ökade på till 4–2 i inledningen av slutperioden där Larsson och Martin Johansson samarbetade.

– Jag hade bra fart där in i anfallszon och kom runt backen. Johansson gjorde det bra som gick stenhårt på mål och jag kunde bara lägga dit pucken. Det var ett skönt mål att få i det läget.

Sedan fick Brynäs kämpa för att freda sitt mål. Niklas Svedberg var på hugget och det var bara Andreas Falk som kunde fixa en reducering. Närmare än så kom inte HV. Brynäs utan Simon Bertilsson, Lars Jonsson, Andreas Dackell, Jakob Silfverberg och Mats Lavander vann borta mot ett HV med åtta raka segrar bakom sig.

– Klart det är starkt. Men de som får andra och större roller än vanligt gör det jättebra, säger Larsson.

Själv tar han plats. Och ska ta stor plats. I fjol gjorde han åtta poäng (4+4) på hela säsongen. Med de två assistpoängen i går är han redan upp i 17 poäng (5+12) på 20 matcher och ligger med bland elitseriens tio bästa i poängligan.

Nu när elitserien tar ett uppehåll ska Larsson iväg till Finland med J20-landslaget som en första förberedelse inför JVM. Där är han garanterat en nyckelspelare för småkronorna.

Om inte hade han varit en spelare för Karjala Cup där andra Brynässpelare nu fått lämna återbud. Backen Mattias Ekholm är en av dessa. Men han kunde spela i går.

– Jag kände att jag inte vill åka iväg på landslagsuppdrag och inte kunna ge hundra procent. Det var lite av en chansning att spela nu, men eftersom det var sista matchen innan uppehållet så får man ju chansen att vila efteråt.

Skadan är dock inget Brynäsfansen behöver oroa sig för, Ekholm beräknas vara helt återställd redan när matcherna drar igång igen efter landslagsuppehållet. Och även om backstjärnan är redo för elitseriespel är han också förväntansfull att återigen kunna dra på sig den blågula dressen:

– Jag kommer vara med i landslaget nästa gång jag är frisk, det kan de skriva upp i taket.

Mer läsning

Annons