Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larssons läckra pass avgjorde

Tre Kronor fortsätter att vinna i VM hemma i Globen.

Mot Tyskland kom fjärde raka segern i gruppspelet och så bra har inte Sverige öppnat en VM-turnering sedan 2007.

– Det känns bättre och bättre och man vågar ta för sig mer för varje match, säger Johan Larsson efter 5–2-segern.

Annons

Skador stör Tre Kronor, men på isen syns inte de bekymren så mycket, laget bara vinner. I går också inför utsåld arena 11 500 som Globen tar under VM.

Men en del omkastningar och udda uppställningar tvingades förbundskaptenen Pär Mårts göra mot Tyskland. Brynäsaren Johan Larsson fick till exempel spela center med en back intill sig i form av Staffan Kronwall.

– Det gick helt okej och dom byten jag fått har jag gjort bra, säger Johan Larsson.

Han var dock mer nöjd med sin insats mot Tjeckien i lördags än den i går.

– Då gick det ganska bra och även mot Danmark. Men man lär sig hela tiden och vågar ta för sig mer ju mer man lär känna grabbarna i laget.

I första perioden var det Staffan Kronwalls bror, Niklas, som följde med upp i en kontring efter drygt tio minuter och ställningen blev 1–0. Han serverades öppet mål av Johan Larsson, men stötte pucken utanför.

– Han bad lite om ursäkt för det i båset efteråt, flinar Johan Larsson.

Sverige var bättre i hela matchen men när Tyskland tilläts kvittera till 1–1 i den sista sekunden av första perioden kändes det en smula onödigt. Det målet kom efter lite slarv bakom det egna målet av backen Nicklas Hjalmarsson – och han var inte ensam bland NHL-backarna att göra misstag i egen zon.

– Kanske blir lite överkonstruktivt ibland, men Tyskland är ett bra lag och gör man en miss smäller det, menar Larsson.

Victor Hedman syndade, liksom Erik Karlsson vid något tillfälle, men det tog han igen med råge när han pangade in 3–1 i spel fem mot fyra – Ottawabackens första mål – som kom strax efter att Victor Stålberg skjutit 2–1.

Efter 3–1 fortsatte Sverige att trycka på framåt och Jakob Silfverberg var nära, två gånger om, att definitivt avgöra. Efter drygt halva matchen fick Brynäs guldmakare två gyllene skottlägen. Vid det första tillfället fick han ett smörpass av Daniel Alfredsson, men sköt på den tyske målvakten Dennis Endras, och lite senare i samma byte var det guldkompisen Calle Järnkrok som passade, men då sköt Silfverberg utanför.

– ”Jacke” får ta och sätta en puck snart nu, skojade Calle Järnkrok.

– Men jag lär sätta en jag också snart. Fast det kommer bara vi, och särskilt jag, skjuter mer. Jag hade väl nåt halvbra skott i kväll.

Men det skulle bli en brynäsare som stod för en matchavgörande detalj ändå. Johan Larsson gav Niklas Persson öppet mål med en fin backhandpassning. Rysslandsproffset Persson missade inte utan satte 4–2 i början av den tredje perioden.

Efter knappt tio minuters spel kom också 5–2 när Johan Franzén slog in pucken.

Nu väntar Ryssland i en tidig gruppfinal för Sverige i morgon.

Kanske med Mattias Ekholm i laget.

– Hoppas för Mattias skull att han får spela ett VM, säger Johan Larsson.

• Vad skulle det betyda om det blir fyra brynäsare i laget?

– Det skulle vara kul. Vi följer varandra och så där.

Mer läsning

Annons