Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindholm minns och vill tillbaka till Los Angeles

Los Angeles Kings upplever en ny storhetstid och möter New Jersey Devils i Stanley Cup-final, med start natten mot torsdag svensk tid.

Det var inte i går.

Förra gången spelade Mikael Lindholm där.

– Jag är riktigt sugen att åka över och titta nu, säger han.

Annons

1989-90 plockades brynäsaren Mikael Lindholm över till Los Angeles – och han hamnade mitt i hetluften som Wayne Gretzky skapat när han året innan trejdades dit från Edmonton.

Hockeyintresset i LA exploderade.

– Jag minns efter min första match – jag tror det var mot Toronto hemma – då Sylvester Stallone, Goldie Hawn och Kurt Russell kom ner i omklädningsrummet och gick runt och skakade hand. Man satt bara och tänkte ”vad är det här, vart har jag hamnat”, säger Lindholm.

Han gjorde bara totalt 18 matcher för Kings under den säsongen, men bortsett från en period i farmarlaget New Haven fanns han med kring laget hela tiden.

– Under slutspelet var jag en resurs ifall det skulle blir skador och tränade med laget. Jag kände mig aldrig utanför utan som en i gänget.

Det året förlorade Kings mot Gretzkys gamla lag Edmonton i andra ronden med 4–0 i matcher.

Micke Lindholm försvann sedan till IHL och Phoenix Roadrunners, medan Kings fortsatte klättra mot den hittills största framgången i klubbens historia – Stanley Cup-finalen 1993 mot Montreal där det blev förlust med 4–1.

– De flesta av dom jag spelat med var ju kvar då, säger han.

Själv gjorde han en bra säsong i IHL och hade siktet inställt på att få ny chans i NHL.

– Det var meningen att ligan skulle expandera inför mitt tredje år där borta, men den satsningen sköts upp ett år så då tänkte jag att jag åker hem ett år och kommer tillbaka sedan. Men så blev det aldrig. Karriären tog en annan väg.

Men minnena från tiden i LA Kings finns kvar.

– Det var en oförglömlig tid, en enormt rolig period i livet eftersom allt var så upphaussat. Jag var till exempel med och firade Gretzkys 30-årsdag, han hade hyrt en hel restaurang uppe i Beverly Hills.

Lindholm skrattar också åt minnet då Gretzky skulle förhandla om sin lön med Kings.

– På den tiden fanns ju ingen spelare som tjänade mer än en miljon dollar per säsong. Ägaren Bruce McNall, han var väldigt speciell och mycket engagerad, frågade vad Gretzky ville ha men Gretzky ville inte säga nån summa. Dom höll på och bollade fram och tillbaka utan att komma nånvart, och till slut sa McNall att ”du får fyra miljoner dollar”.

– Gretzky vägrade och sa att det var alldeles för mycket. Till slut landade det på 3,2 miljoner – och resterande 800 000 dollar fördelades på de andra spelarna som kommit från Edmonton i trejden.

Det är nya tider nu. Men för första gången sedan 1993 är LA Kings i Stanley Cup-final igen.

Micke Lindholm är lika förvånad som alla andra.

– Det är klart jag följt med litegrann hur det gått för klubben genom åren. Och det här var ju inget man hade väntat sig. Men jag såg ett par kvartsfinaler och blev ruskigt imponerad av hur starka dom såg ut.

Nu leker Lindholm med tanken att åka över för att se nån eller några finalmatcher.

– Jag har faktiskt inte varit där sedan jag spelade där själv. Men nu är jag riktigt sugen. Jag ska kolla om det går att få loss biljetter så får vi se, säger han.

Mikael Lindholm är en av blott 13 svenskar som spelat i klubben under över 40 år, biljetter går nog att få loss...

– Men det var nära att Los Angeles plockat åt sig Calle Järnkrok i draften, men det blev ju Detroit istället. Lite synd, jag hade hoppats han skulle hamna i Kings, säger Micke, vars fru faktiskt är faster åt Järnkrok.

Kanske kan Mickes son Elias hamna där istället så småningom, men det är först nästa sommar som den 17-årige brynäsaren kan draftas.

• Tar du med honom till LA om du sticker dit?

– Det vore jäkligt kul, men han tränar ju för fullt med Brynäs nu så jag vet inte om han kan komma loss.

Mer läsning

Annons