Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lindholms succé bara fortsätter

Fjärde raka Brynässegern – och ny serieledare. I huvudrollen återigen Elias Lindholm, 17 år.

– En riktigt skön seger, säger isens yngsta aktör, både målskytt och framspelare i lördagens 2-1-seger i Växjö.

Annons

Efter segern i Vida Arena var Elias Lindholm omsvärmad av journalister – och det lär han få vänja sig vid om han fortsätter så här.

Gårdagens två poäng, ett mål och en assist, innebär att Lindholm noterats för fantastiska åtta poäng på Brynäs tre senaste matcher. Snacka om succé. 

– Visst är det kul att göra lite poäng, men i morgon är det en ny dag, då är det bara att släppa den här matchen och sikta på nästa. Nästa gång kanske det är någon annans tur att göra poäng. Det gäller att fokusera på vad det är som leder fram poängen och det är att hela tiden jobba hårt, säger Lindholm som verkar kunna behålla fötterna på jorden trots sina unga ålder.

Han var heller inte överdrivet nöjd med lagets spel den här kvällen.

– Nej, det kändes lite segt idag, jag tycker inte vi var riktigt på topp. Men det är skönt att kunna vinna fast det inte riktigt funkar spelmässigt. Det här var mer av en krigarinsats, säger Lindholm.

Växjö, som haft det tungt i inledning av säsongen, startade piggt med publiken i ryggen hemma i Vida Arena. Ett tidigt power play satte Brynäs under tryck – men i den spelformen har det låst sig fullständigt för smålänningarna som otroligt nog fortfarande är mållösa i power play den här säsongen trots närmare 50 försök.

Det är inte Brynäs – som i sitt första numerära överläge i matchen var bussiga, eller kanske inte, att visa hemmalaget hur man spelar fem mot fyra på bästa vis.

1–0 var ett power play-mål som taget ur skolboken. Sebastian Enterfeldt hade bara att sätta klubban till och raka in ledningsmålet i öppen kasse. Passningen? Elias Lindholm förstås.

– Backen stötte ut mot mig och jag såg Enterfeldt fri där inne så jag kastade bara in den, beskriver han assisten och får det att låta så enkelt.

Målet kom efter 10,33 och tog udden av hemmalagets pigga start.

Med tre raka segrar i bagaget agerade Brynässpelarna med stort självförtroende – och löste situationer kontrollerat och med kyla.

Och när Växjö drog på sig sin andra utvisning i matchen i början av den andra perioden var det dags igen. Den här gången tog Elias Lindholm avslutet själv och trots minimal lucka ramlade pucken in bakom Fredrik Norrena i hemmakassen.

– Det blev öppen gata för mig, säger Lindholm som vandrade in från kanten och överlistade hemmamålvakten som nog borde ha täppt till där.

– Jag spelar med bra spelare, det är bara att hålla klubban i isen så är det klart, fortsätter han blygsamt.

Växjö hade i det läget inlett andra perioden starkt  – men 2–0 gav Brynäs arbetsro i matchen.

Tills Noah Welch, som en blixt från klar himmel, dundrade in ett backskott fram till 1–2 efter ungefär halva matchen.

Då var det match igen.

Och Växjö tryckte på intensivt för en kvittering i början av den tredje. Men Brynäs stod emot fram till fjärde raka trepoängaren.

– Växjö är bra, vi fick verkligen kämpa för segern. Vi jobbar hårt och "Honken" är grym i kassen, berömmer Elias Lindholm.

Som naturligtvis fick beröm själv också.

– Vi visste att det fanns en stor potential i Elias, men att han skulle gå in och prestera på den här höga nivån match efter match, det är klart över förväntan, säger Brynäs assisterande tränare Janne Larsson.

Och pekade på spelet i numerärt överläge som en avgörande vinstfaktor.

Brynäs gjorde två mål på två power play – Växjö inget på lika många försök.

– Det blir ju matchavgörande. Ett fantastiskt power play, konstaterade Janne Larsson.

För Elias Lindholm och resten av Brynäs väntar nu en tripp till Finland och måndagens match i European Trophy.

Med sig har Gävlelaget ett stort självförtroende.

David Blomster

Mer läsning

Annons