Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Locket på om Cody Franson

Lennart Ernstson är mannen som kan fälla Brynäs i Cody Franson-gate.

Men han tänker inte berätta vad disciplinrådet kommer fram till för allmänheten.

– Det är sekretessbelagt, säger han.

Annons

Advokaten Lennart Ernstson är ordförande i Hockeyligans disciplinråd, som fått i uppgift att utreda om Brynäs agerat enligt reglerna i samband med att Cody Franson försvann till NHL. Observera, det är inte huruvida det var rätt att värva kanadensaren eller inte som ska undersökas.

Sporten ringde upp Ernstson för att höra när en dom kan komma.

– Jag får ge samma tråkiga svar som till alla andra som ringt. Det som handläggs inom rådet sker helt internt, allt vi gör och kommer fram till är belagt med sekretess. Detta ända tills vi bestämmer något annat – vilket vi i regel inte gör – eller om Hockeyligan bestämmer sig för att kommunicera ut det. Då blir det i så fall via ett pressmeddelande som går ut till alla medier samtidigt, säger Ernstson.

Han säger vidare att disciplinrådet inte är en domstol, utan att syftet är att lösa problem som uppstår mellan aktieägarna – alltså elitserieföreningarna – när dessa inte vill ha några onödiga diskussioner sinsemellan.

– Tanken är att vi ska leda det (arbetet i Hockeyligan) framåt. Men om vi kommer fram till A kan ändå ägarna säga "så vill vi inte ha det, vi bestämmer B i stället". Det kan ju hända.

Så beslutet ni kommer fram till är bara vägledande?

– Nej, det beslut vi kommer fram till måste alla berörda följa. Men vi agerar inom ett system där de inblandade kan bestämma något annat. Men då måste alla vara överens.

Disciplinrådet består, förutom av ordföranden, representanter för elitserieklubbarna. Eftersom rådet handhar vitt skilda frågor finns personer med olika kompetenser, bland annat sportchefer, klubbdirektörer och marknadschefer.

Det är ingen rättvis fördelning, såtillvida att alla klubbar har med sin sportchef och så vidare?

– Nej, det är det inte. Däremot tar vi hänsyn till jävsituationer, så att vårt arbete uppfattas som rättvist.

Har ni fått se kontraktet mellan Brynäs och Cody Franson?

– Det kan jag inte svara på.

Även Växjös vd, Anders Öman, som starkt kritiserade Brynäs för att ha värvat och sedan släppt Cody Franson, har anmälts till disciplinrådet. Detta för att han eventuellt kan ha skadad Hockeyligans varumärke.

Sporten har förgäves sökt Hockeyligans vd Jörgen Lindgren för att få svar på om en eventuell dom mot Brynäs kommer att offentliggöras.

Mer läsning

Annons