Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lockout? Då vill Brynäs ha regler

Mycket talar för en ny NHL-lockout i höst. Det skulle kunna innebära Nicklas Bäckström i Brynäs – men helst inte, om Brynäs får bestämma.

– Vi hoppas att de löser problemen där borta i tid, säger klubbdirektören Hans-Göran Karlsson.

Men blir det konflikt – då vill han att Hockeyligan reglerar hur lockoutspelare får användas.

Annons

Tanken är förstås lockande – ”Bäckis” i Brynäströjan under en eventuell NHL-lockout som, om inte spelarfacket och klubbägarna kommer överens innan säsongsstarten i oktober, kan komma att pågå minst året ut.

Men trots att det numera finns en hög med spelare i NHL som skulle kunna förstärka laget är Brynäs mycket skeptiskt till den utvecklingen.

Hans-Göran Karlsson förklarar:

– Visst, inget vore roligare än att ha ”Bäckis” i Läkerol Arena, i det korta perspektivet. Men på längre sikt är det här med lockoutspelare inte bra. Det riskerar att urvattna elitserien på sikt, och vi har en bra produkt ändå nu som vi måste vara rädda om och vårda. Samtidigt blir det också sportsligt snedbelastat, där vissa lag plötsligt kommer att se helt annorlunda ut när NHL drar igång i januari.

Att trupperna förändras hit och dit under en och samma säsong är inte att föredra, tycker Hans-Göran Karlsson.

– Samtliga tolv elitserieklubbar har i princip sina trupper klara nu. Vi kör vår försäsongsträning där vi åker iväg och bygger lag. Och vad händer då med lagbygget om det kommer in många nya spelare? Det är en viktig fråga.

Förhandlingarna i NHL kommer troligen inte att intensifieras förrän i september. Då är det bara en månad kvar till NHL-start, och det tajta tidsschemat gör att risken för lockout ökar.

Hans-Göran Karlsson anser att Hockeyligan måste ha kommit fram till en gemensam syn på hur en eventuell lockout ska hanteras.

– Det är absolut en fråga för Hockeyligan, inte för enskilda klubbar. Det är jätteviktigt att vi är överens om det här. Förra gången 2004/05 var det ju i stort sett djungelns lag som rådde, men vi jobbar på ett helt annat sätt tillsammans nu för tiden. Jag känner att det finns en samsyn.

Hockeyligan ska ha möte i augusti, och då räknar Karlsson med att klubbarna kommer överens om ett regelverk.

En tanke är att man bara ska få använda spelare som stannar hela säsongen, men den lösningen är inte särskilt hållbar.

– Det är nog svårt för elitserieklubbarna att styra det. Men man kan reglera det här på annat vis – kanske genom att begränsa antalet lockoutspelare till två eller tre per lag, säger Hans-Göran Karlsson.

Om det blir lockout, hur kommer Brynäs att göra?

– Vi kommer förstås inte att sitta stilla. Vi kommer att agera för Brynäs bästa. Men vi hoppas att vi ska slippa situationen, det är vår hållning.

Men Nicklas Bäckström i Brynäs skulle väl innebära oerhört mycket i pr-syfte.

– Absolut, när NHL-spelarna är här innebär det förstås ett lyft både vad gäller hajp och publiksiffror. Så är det ju. Men i förlängningen tror vi inte att elitserien tjänar på en konflikt.

• Lockoutsäsongen 2004/05 slutade med att Brynäs hamnade i kvalserien. Har er hållning nu något med det att göra?

– Absolut inte. Tittar man på läget nu så är vi en av de klubbar som har mest att hämta där borta. Men vi ser ändå det här i ett större sammanhang. Det måste man göra.

Mer läsning

Annons