Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luleå vann European Trophy

Luleå, som slog ut Brynäs i kvartsfinalen i torsdags, kan titulera sig Europas bästa klubblag i ishockey. Luleå vann European Trophy efter seger över Färjestad med 2–0 i den helsvenska finalen.

Annons

Det var en jämn och händelserik final som spelades i Slovnaft Arena i Bratislava på söndagskvällen. Men bra målvaktsspel från David Rautio i Luleå tillsammans med ineffektivitet i powerplay från Färjestads sida lade till slut grunden för Luleås vinst.

– Jag tycker att vi gör en bra match. Vi mötte ett Färjestad som skapade mycket och satte tryck på oss under långa stunder, men vi redde ut det till slut, sade Luleås tränare Jonas Rönnqvist efter segern.

Många utvisningar, särskilt i andra perioden, visade skillnaden i effektivitet i powerplay mellan de två elitserielagen. I Luleås första numerära överläge hittade Linus Persson en helt ren Joonas Vikho i boxen som gav Luleå ledningen med 1–0 i mitten på första perioden.

Färjestad hade sedan en bra period och fick två möjligheter att spela fem mot tre, dock utan att kunna göra mål. David Rautio agerade lugnt och säkert i Luleåmålet men hade också god hjälp av stolparna – tre puckar träffade hans målram.

– Vi hade en bra målvakt som tog det han skulle och lite mer, men vi gjorde också ett starkt jobb i box play och klarade ut de många utvisningarna bra, konstaterade Rönnqvist.

Färjestad jagade kvittering i tredje perioden, Karlstadlaget dominerade matchbilden, men en riktig bjudning från Fredrik Pettersson-Wentzel i Färjestads mål gjorde att Joonas Vikho enkelt kunde raka in 2–0 sent i perioden. Efter det tappade Färjestad kraft och Luleå kunde lugnt bevaka sin ledning.

Trots att bänkraderna i både Wien och Bratislava gapat relativt tomma under finalspelet av European Trophy har årets upplaga inneburit lite av en pånyttfödelse för turneringen, som i år samlade 32 europeiska klubblag. Spelnivån och kvaliteten på lagen har höjts några snäpp och inställningen till turneringen bland klubbarna har var tydlig.

– Det här är en perfekt turnering att spela för att utvecklas och jag tror att vi har stor nytta av cupspelet. Vi var givetvis med för att vinna, sade Jonas Rönnqvist.\~

Mer läsning

Annons