Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luleås skenmanöver avgjorde

40 sekunder kvar, Brynäs hade 1–0 och pucken fastnaglad i Luleåzonen. Då plockade domaren ut Jonathan Granström för ”fördröjande av spelet” – och vips hade Luleå både kvitterat och gjort ett tveksamt segermål i sudden.

Annons

– Jag har aldrig åkt på en sån utvisning i hela mitt liv, säger en förbannad Granström.
Jakob Silfverbergs 1–0 i mittperioden – en styrning på ett skott signerat hela elitseriens poängledande back numera, Ryan Gunderson – såg ut att bli matchens enda mål i hemmamötet med Luleå. Men allting stod på ända i en tumultartad slutfars.
Med halvminuten kvar hade Brynäs pucken i gästernas zon. Jonathan Granström och Jesper Ollas bökade tillsammans med två Luleåspelare, och när domaren Tobias Björk efter ett tag blåste av förväntade sig alla att visslingen gällde blockering. I stället visade han ut Granström två minuter för fördröjande av spelet.
Några sekunder senare hade Simon Hjalmarsson grundlurat Mattias Ekholm och skickat in kvitteringspucken.
Brynässpelarna var rasande både då och efteråt.
– Jag har aldrig någonsin åkt på en sådan utvisning förut, och jag har inte sett någon annan göra det heller. Fruktansvärt tråkigt att förlora en match på det, säger Granström.
– Vi flyttar ju pucken och rör oss hela tiden. Domaren tar utvisningen precis när Ollas fått tillbaka den. Jag tycker att det känns som att domaren inte har något spelsinne.
Som det inte räckte med besvikelsen över det domslutet – bara 31 sekunder in på förlängningen satte Luleås Mattias Persson 1–2-målet efter en spelvändning. Pucken skickade han in med skridskon och målet godkändes först efter en koll med videodomaren.
– Det är en avsiktlig rörelse med foten för att få pucken i mål. Jag brukar inte vara irriterad på domarna men den här gången är jag riktigt förbannad, säger tränaren Tommy Jonsson.
Vad domarna tycker får vi inte veta. De hänvisade till domarbasen Mikael Ahlström – som över huvud taget inte har sett situationen med Granströms utvisning.
– Men det finns i reglerna, om man avsiktligt håller fast pucken och inte vill spela den vidare. Och det händer då och då. Men det är helt upp till domaren att bedöma, kommenterar Ahlström.
• Det var en halvminut kvar att spela – ska inte domaren ha lite känsla i ett sånt matchavgörande läge?
– Vaddå, ska han sluta döma, menar du? Det funkar inte det heller. Man kan inte lämna pipan bara för att det är lite kvar av matchen.
Luleås avgörande mål såg domarbasen i repris på tv, och där ger han videodomaren i Läkerol Arena rätt. Formuleringen i reglerna har nämligen ändrats på senare år.
– Ja, nu får man dirigera in pucken i mål, så länge man har skenan i isen.

Andreas Karlström

Mer läsning

Annons