Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matchen han inte fick missa

Från Melbourne i Australien till Gävle och Läkerol Arena. Andreas Silfverberg, 37, var bara tvungen att komma hem och se sitt älskade Brynäs i SM-finalen.

– Jag säger som brorsan. Det är once in a lifetime, skrattar Andreas.

Annons

Familjen Silfverberg från Hemlingby i Gävle är en genuin hockeysläkt.

Så när lillebror Jakob hade chansen att spela hem Brynäs första guld på 13 år, tvekade inte hans äldsta bror Andreas en sekund att boka flygbiljett och resa hem från andra sidan jordklotet, för att se åtminstone en av SM-finalerna.

– Min fru sa att det är bättre att jag åkte hem till Sverige i stället för att gå runt där och vanka och vara nervös i flera veckor.

I lördags landade han på Arlanda efter en 26 timmar lång flygresa från Melbourne, via Hong Kong och Helsingfors. Den tredje finalen uppe i Skellefteå såg han på tv hos syrran Anna i Stockholm.

I går satt han i restaurangen och följde dramat på isen tillsammans med pappa Jan-Erik, hans fru och Jakobs mamma Kicki, samt hennes son Johan.

– Johan blev pappa i lördags. Ändå är han här i dag för att se brorsan lira hem guldet, skrattar Andreas.

Jetleggad som få hade han tänkt ta en eftermiddagsvila när han kom till Gävle i går. Men det blev inget med det.

– Jag är för nervös, berättar Andreas som själv spelat i såväl Brynäs som Valbo innan han som 22-åring 1997 åkte ut i världen och reste med ett par polare.

– I Australien träffade jag en tjej som heter April och hon blev sedan min fru och jag har bott i Melbourne sedan dess och vi har två barn tillsammans.

• Hur mycket följer du Brynäs och brorsan Jakob?

– Jag ser nästan alla matcher på datorn. När det är vintertid börjar vardagsmatcherna klockan fem på morgonen så jag brukar gå upp då.

• Och dina bästa finalminnen?

– Det är från guldet 1993. Jag minns att vi stod på borden på Gefle Vapen och dansade då. 99-guldet hade jag svårare att följa eftersom matcherna inte sändes på internet som nu.

I Sverige har han inte varit på två år, så självklart blev det ett kärt återseende med familjen.

– Vi brukar åka hem en gång vartannat år, men nu när Jacke spelar var det givet att komma hem och uppleva detta, berättar en stolt storebror Andreas Silfverberg.

026-15 93 87

Mer läsning

Annons