Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matchen - vem bryr sig?

För min del hade man fått bryta matchen och utrymma Läkerolen där efter 14,33 i den tredje perioden.

Då försvann mitt intresse för hockey den här kvällen.

För sedan höll jag andan fram tills när Luleås andretränare Thomas Berglund säger "...men det är ingen större fara med honom" på presskonferensen efteråt.

Annons

Det var skräckscener just då och just där.
Så är det när en ung hockeyspelare ligger till synes livlös på isen, när matchen bryts och ambulansen körs in och nr 23 bara ligger där och det är Luleåfolk runt honom, och det är sjukvårdare och det är ambulanspersonal och det händer inget av det man vill ska hända – för Jonas Berglund ger inte ett livstecken ifrån sig.
Det var en hemsk stund.
Det var en hemsk väntan.
Och det var en ointressant, märklig och skruvad avslutning på matchen där Luleå höll undan till sitt 1–0.

I ett läge där Brynäs jagade en kvittering släppte Simon Bertilsson på varenda bromskloss han har i hela kroppen och brakade med axeln rätt in en blottad motspelare.
För Jonas Berglund var inte där just då.
Han petade med klubban åt sargen och pucken till, och såg ingenting och visste ingenting och knockades av Bertilssons tackling som var...

Vad var den? Det var en tackling, det var inget smutsigt slag med klubban eller en klubba i ansiktet eller något annat av det fula och fega som finns i den moderna ishockeyn.
Men det tämligen exakt vad debatten har handlat om ett tag, och kommer att handla om den närmaste tiden.
Det som ibland är svårt att riktigt ta till sig – men Bertilssons tackling mot Luleåforwarden Jonas Berglund kan tjäna som utgångsläge för all diskussion.
Respekt för motståndaren.
Respekt för spelet.
Respekt för allting egentligen.

Simon Bertilsson är inte den klassiska hockeybusen, inte heller den nedsmutsade vettvillingen – han är en ung, tacklingsintresserad back som vet vad han är bra på och försöker utnyttja det.
Nu gjorde han det.
Till totalt överdrift. Inte alls på det medvetna sätt som jag har sett hockeysvin skada motspelare under åren, utan bara med totala skygglappar för vad han kunde göra – och vad Jonas Berglund inte hade en aning om skulle inträffa.
Det här var inget överfall. Det var vårdslöst, det var respektlöst och att det dömde Brynäs till förlorare i matchen var det inget att säga om.
Bertilsson själv njöt heller inte, om jag förstått eftersnacket rätt, det minsta av sin insats. För honom var säkert beskedet om att Berglund hade klarat sig med en hjärnskakning och en tilltufsad axel en vinstlott.

Eftersom allt händer så fort på isen, och det här var en situation som inte direkt vevades på jumbotronen och eftersom den inträffade precis vid Luleåbåset hade jag nästan förväntat mig en explosion av fördömelse från lagets ledning.
Men istället dök den gamle sköna krigaren, en man som tog och gav allt som fanns i sporten på sin tid, Thomas "Bulan" Berglund upp på presskonferensen och sa just orden "vårdslös tackling", "ingen respekt" och snackade rätt länge om tendensen till tacklingar med uppsåt att skada, med huvudet som måltavla.
I denna rätt fruktansvärda situationen hade "Bulan", av alla hockeymänniskor, ett klockrent perspektiv på det inträffade. Självklart var han också lugnad av beskeden att namnen Jonas inte var allvarligt skadad.
För "Bulans" klarsynthet har jag stor respekt.
Simon Bertilsson får räkna med, och ska ha, en avstängning på flera matcher. Böter, gärna för mig.

Däremot har jag stora problem med den gamle storspelaren Mikael Renberg som är SVT:s nya hockeyexpert. Han har alltför snabbt börjat lämna de kunniga kommentarerna bakom sig och försöker istället yla högst av alla. Vad sa han i går: Tio matchers avstängning, kackelkackel.
Totalt noll respekt för Renberg där – han ska inte ens försöka ge sig in i den gren som Niklas Wikegård faktiskt är internationell mästare i.

Mer läsning

Annons