Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minst två år i Brynäs – sedan vill Emil till NHL

Han klev in när det brände till i SM-slutspelet – och levererade.
Nu ansluter sig Emil Molin till skaran som utsetts till månadens junior.
– Nästa mål är att etablera mig i elitserien med Brynäs, säger 19-åringen.

Annons

Minst två år i Brynäs – sedan vill Emil till NHL

Det var i den fjärde semifinalmatchen borta mot Färjestad som Emil Molin fick chansen att visa upp sig för första gången i ett SM-slutspel – och han tog den.

Molin ersatte en skadad Mats Lavander i den andra perioden och det dröjde inte länge innan han låg bakom Joachim Rohdins 1–0-mål. Han satsade full fart framåt och försökte gå köksvägen. Det gick inte helt som planerat, men i stället kunde Rohdin sätta pucken i det i stort sett öppna målet.

– När det blir i ett så pass viktigt läge är det klart att det blir extra nervöst. Men ger man bara järnet ska det inte behöva gå så illa. Samtidigt hade jag nytta av att jag var fräsch i benen, säger Emil Molin.

I finalserien mot Skellefteå fick Molin chansen i två matcher – och han rycker mest på axlarna åt att han inte spelade någon avgörande roll i den slutliga jakten på SM-guldet.

– Jag hade inte räknat med att få spela så mycket med A-laget under säsongen, jag tänkte mest att jag skulle få vara med och träna några gånger och så.

– Mitt mål var samtidigt att vara den som skulle få kliva in först om det skulle bli några skador på spelarna i laget. Ingen annan skulle få komma före mig. När både Lauritzen och Dackell saknades var det jag som fick hoppa in. Och visst känner jag att jag bidrog lite i alla fall.

Totalt blev det 34 matcher i grundserien, där han noterades för ett mål och fyra assist.

Och i slutspelet stannade det vid ett assist.

Tiden i J20-laget var nyckeln till porten till A-laget.

– Det gäller att visa framfötterna där för att få chansen. Som junior måste du jobba extra hårt på träningar och matcher och verkligen visa att du vill vara med. Det går inte att gömma sig och hoppas på att få vara med, säger Emil Molin.

I fjol draftades han av NHL-laget Dallas Stars i den fjärde rundan. Men innan drömmen blir verklighet lägger Emil Molin all koncentration på Brynäs. I mitten på april belönades han för sina insatser under säsongen med ett tvåårskontrakt.

Och den 19-årige forwarden vet vad som måste göras.

– Det är ganska långt till NHL. Jag behöver nog minst två år till här hemma. Jag måste framför allt bli rappare och starkare för att kunna spela därborta. Jag måste bli jobbigare att möta.

– Silfverberg, Larsson och Järnkrok spelade framträdande roller under säsongen som gick, och för mig är det ett stort steg dit. Först handlar det om att slå sig in i laget, och sedan längre fram bli mer produktiv och spela i viktiga lägen.

Utöver tvåårskontraktet med Brynäs får Molin nu ytterligare en belöning då han utses till månadens junior för mars.

Och apropå junior – kommande vinter får han för första gången chansen att spela JVM.

– Jag har ju följt de senaste JVM-turneringarna och visst vore det speciellt att själv få chansen, alla juniorer vill ju vara med där. Det skulle vara bra för självförtroendet. Men det där tar jag när det kommer, säger Emil Molin.

Foto: Jenny Lundberg

Mer läsning

Annons